Declarația de la Sibiu a fost adoptată. Ce promit liderii europeni
Ultima Ora Politic

Jean-Claude Juncker explică de ce a ales Sibiu pentru organizarea Summitului UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a justificat marți alegerea de a propune organizarea unui summit al liderilor europeni la Sibiu, în România, opțiune pe care șeful executivului european a lansat-o public la discursul său privind Starea Uniunii Europene din septembrie 2017, arată caleaeuropeana.ro

Marți, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul reuniunii Colegiului Comisiei Europene, Juncker a avut un moment de bilanț al mandatului său, precum și de proiecție asupra mizelor summitului european de la Sibiu, primul din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei.

Am ales Sibiul, Hermannstadt-ul, din motive strict luxemburgheze, pentru că voiam să pun capăt propagandei germane, care spune că saxonii au fost cei care au ajuns primii în Transilvania. Nu-i adevărat. Este primul fake news din istorie. Luxemburghezii au fost primii! Și atunci când merg în Transilvania împreună cu președintele Klaus Iohannis, prietenul meu, care a fost primar al Sibiului, putem să vorbim împreună luxemburgheză. Sibiul este singurul loc din Europa în care oamenii înțeleg luxemburgheză”, a spus Juncker.

De altfel, Jean-Claude Juncker, a relevat importanța summitului care va avea loc la Sibiu, spunând că acest ”oraș vechi, cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa Centrală și de Est, trecutul și viitorul nostru”, este ”un simbol al unității și diversității noastre, inclusiv cea lingvistică, și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, ci și în orașele și regiunile europene”.

La Sibiu, președintele Comisiei Europene și președintele României vor împărți aceeași scenă, în cadrul unui dialog cu peste 300 de tineri din Europa ce precedă Summitul din 9 mai, fapt care demonstrează o simbolistică aparte pentru relația dintre cei doi lideri.

Jean-Claude Juncker este cel care a propus organizarea unui summit informal al liderilor UE la Sibiu, în timpul președinției române a Consiliului UE. Reamintim că în 2007, anul aderării României la UE, Sibiul condus de primarul Klaus Iohannis și Luxemburgul condus de premierul Jean-Claude Juncker au împărțit titlul de Capitală Culturală Europeană. Acum doi ani, în marja evenimentelor dedicate Zilei Europei, președintele Comisiei Europene a efectuat prima sa vizită la București în aceasta calitate, prilej cu care a participat la recepția oferită de președintele Klaus Iohannis, s-a adresat Parlamentului României și a luat parte la un dialog cu cetățenii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.