Jandarmii agresați pe 10 August cer  daune de 100.000 de euro fiecare 1
Ultima Ora Justiție Politic Social

Jandarmii agresați pe 10 August cer  daune de 100.000 de euro fiecare

Jandarmii Cristian Felega și Ștefania Nistor, loviți de huliganii infiltrați în mulțimea care protesta pașnic pe 10 august 2019, cer fiecare daune morale de 100.000 euro agresorilor. Cei doi subofițeri s-au constituit părți civile în dosarul de ultraj aflat la Judecătoria Sectorului 1.

Dosarul a ieșit recent din faza de Camera Preliminară și urmează judecarea procesului. Șapte persoane sunt judecate în acest caz intrumentat de Parchetul Capitalei, informează ziare.com.

Cinci persoane sunt judecate pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice: Laurențiu Gabriel Ilie, Claudiu Florentin Tănase, Tudor Alexandru Sutoiu, Ionuț Liviu Cojoaca și Claudiu Mihai Dobre.

În același dosar, Daniel Dumitru, tânărul care a furat pistolul Ștefaniei Nistor, este judecat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă și tulburarea ordinii și liniștii publice. Mihail Gabriel Cristoloveanu, cel care a tras cu pistolul furat pe un câmp, este judecat pentru uz de armă fără drept.

Primul termen de judecată din acest caz a fost stabilit pe 18 iunie, dar s-a amânat pentru că unul din învinuiți să-și angajeze avocat. Următorul termen a fost stabilit pe 17 septembrie, potrivit portalului instanțelor.

Ștefania Nistor arată magistraților că a avut sentimentul că protestatarii vor să o omoare din bătaie și că scăpat de acest lucru doar pentru că au intervenit alți protestatari.

„Având în vedere duritatea cu care am fost lovită, intensitatea loviturilor primite, modalitatea de îndreptare a loviturilor către zona capului (ulterior deposedării mele de cască de protecție), precum și sustragerea armei din dosare, mi-am dat seama că viață mea este în pericol. Ferocitatea, cruzimea și numărul mare al persoanelor ce mă loveau, mi-au creat sentimentul că scopul acestora îl reprezenta suprimarea vieții mele și, probabil, și a colegului meu.

Consider că rezultatul suprimării vieții sau a producerii de vătămări grave și permanente nu s-a produs prin diligență unor persoane din rândul manifestanților care au dat dovadă de umanitate și au depus eforturi pentru a mă conduce către alți colegi jandarmi care m-au preluat și m-au îndepărtat de pericol,” arată Ștefania Nistor, în cererea de constituire de parte civilă.

Femeia spune că după zilele de spitalizare a stat încă o luna în concediu medical pentru a fi vindecată complet.

„Cu privire la urmele psihice, agresiunile săvârșite asupra mea m au făcut să conștientizez indiferență de care au dat dovadă inculpații din prezența cauza, față de consecințele faptelor lor asupra integrității mele fizice. Incidentul suferit mi-a șubrezit încrederea în semenii mei și m-a făcut conștientă de ușurință cu care unele persoane pot aplică lovituri ce au potențialul de a fi cauzatoare de moarte,” explică Ștefania Nistor.

Tânăra mai explică că ce s-a întâmplat pe 10 august i a întărit convingerea importanței Jandarmeriei în apărarea și protejarea ordinii și liniștii publice.

„Consider că manifestări de o asemenea violență, săvârșite împotriva și în disprețul unui reprezentant al autorității publice, trebuie descurajate și printr-o sancționare fermă,” conchide Ștefania Nistor.

În faza de Camera Preliminară, Cristian Felega nu s-a mai constituit parte civilă. S-a răzgândit însă la începerea procesului. Acum vrea de la agresori suma de 100.000 de euro.

Cristian Felega explică judecătorilor că aprecierea cuantumului daunelor morale trebuie raportată la faptul că i-a fost pusă viață în pericol, dar și repercusiunile evenimentelor pe care le-a trăit pe 10 august 2018 și ulterior în spital.

„Astfel, repararea prejudiciului moral trebuie să fie integrală, pentru vătămările fizice și psihice suferite în urmă agresiunii fizice și pentru afectarea onoarei și demnității mele,”spune Felega.

„Nimic nu poate justifică (…) manifestările violente, extrem de brutale ale căror victima am fost. Că soldat, mi-am asumat riscurile profesionale inerente, însă reacțiile extrem de brutale, de violente, ale protestatarilor, sunt disproportionante față de acțiunile mele și ale colegei mele (de a ne proteja de mulțimea violență cu scutul), nu pot avea justificare”, concluzionează Cristian Felega.

Pe 29 noiembrie 2018, Ștefania Nistor și Cristian Felega au fost decorați la sediul Ministerului Afacerilor Interne, „pentru curajul dovedit în momentul atacării lor de către un grup de persoane violente”.

La mitingul din 10 august din Piață Victoriei, în cadrul căruia Jandarmeria a intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii aflați în față sediului Executivului, doi jandarmi au fost loviți de mai mulți agitatori infiltrați în mulțime.

Unul dintre cei doi jandarmi este tânăra în vârstă de 23 de ani, iar imaginile cu momentul în care față este bătută au făcut înconjurul Internetului.

A două zi după protest, reprezentanții Jandarmeriei au anunțat că tânăra „are o suspiciune serioasă de ruptură de coloana cervicală” și riscă să rămână paralizată.

Ulterior, Ștefania a apărut la Antena 3 pentru a povești prin ce a trecut.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.