Obiective turistice în Istanbul
Obiective turistice în Istanbul
Social Ultima Ora

Obiective turistice în Istanbul: top 5 atractii și locuri de vizitat

Istanbul, orașul de pe două continente, Înalta poartă, Constantinopol – în multe feluri i s-a spus aceste metropole fascinante de pe malul Bosforului. Istanbul este unul dintre acele locuri pe care merită să le vezi măcar o dată în viață și unde vei reveni oricând cu plăcere.

Dacă te pregătești și tu pentru o excursie în cel mai cunoscut oraș turcesc, iată care sunt atracțiile turistice de top:

Hagia Sophia (Ayasofya)

Hagia Sophia, cunoscută și sub numele de Ayasofya în turcă, este un simbol al orașului și unul dintre cele mai importante monumente ale lumii. Construită inițial ca biserică creștină, Hagia Sophia a fost, de-a lungul timpului, bazilică, moschee și muzeu.

Hagia Sophia este renumită pentru domul său masiv care pare să plutească miraculos, datorită ferestrelor care îl înconjoară la bază și creează efectul de „lumină divină”. Interiorul este un amestec de elemente creștine și islamice, cu masive coloane de marmură și mozaicuri strălucitoare. Când alegi oferte de zboruri către Istanbul, ține cont și de orele de vizitare, pentru a admira în tihnă acest monument faimos, cu istorie unică.

Palatul Topkapi (Topkapı Sarayı)

Fostul palat imperial al sultanilor otomani, acest complex grandios oferă o privire fascinantă asupra vieții de curte otomane. Nu rata Harem-ul și colecția extraordinară de artefacte, inclusiv sabia lui David și mantia lui Mahomed. Impresionant prin dimensiuni și decoruri, Topkapi a fost construit în secolul al XV-lea, iar 400 de ani mai târziu, palatul a fost transformat în muzeu, după abolirea califatului și proclamarea Republicii Turcia.

Arhitectura Palatului Topkapi reflectă mai multe stiluri, de la clasicul otoman la baroc, rococo și neoclasic, fiind organizat în patru curți principale, fiecare cu pavilioane și anexe. Haremul este unul dintre cele mai cunoscute și spectaculoase părți ale palatului, are peste 300 de camere și a fost locul în care sultanul și familia sa își duceau viața privată.

În cadrul Palatului Topkapi vei admira colecții impresionante de arme și armuri, ceasuri, miniaturi și manuscrise. De asemenea, sunt expuse și haine și bijuterii ale sultanilor. Printre cele mai valoroase exponate se numără sabia lui Ștefan cel Mare, mantia Profetului Mahomed și Diamantul Lingurarului (Kaşıkçı Elması), de 86 de carate.

Bazilica Cisternă (Yerebatan Sarnıcı)

Bazilica Cisternă, cunoscută și sub numele de Yerebatan Sarnıcı, este unul dintre cele mai impresionante și neobișnuite obiective turistice din Istanbul.

Reprezintă o cisternă subterană imensă, construită în perioada bizantină pentru a stoca și a furniza apă pentru palatul imperial și alte clădiri din apropiere. Lucrarea a inclus reutilizarea coloanelor și capitelurilor din ruinele mai multor temple grecești și romane, reflectând reciclarea materialelor de construcție în Antichitate.

Te vor impresiona celebrele capete de Meduză, folosite ca baze pentru două coloane. Originea și scopul exact al acestor blocuri sculptate sunt necunoscute, dar se crede că aveau rolul de a proteja cisterna. Vizitarea Bazilicii Cisterne este ca o călătorie într-un alt timp, un loc unde istoria se întâlnește cu legenda și misterul.

Moscheea Albastră (Sultanahmet Camii)

Recunoscută pentru minaretele înalte și ceramica albastră care îi decorează interiorul, Moscheea Albastră este un simbol spiritual și un reper arhitectonic al orașului de pe Bosfor. Este încă folosită ca loc de rugăciune, așa că vizitarea poate fi o experiență spirituală profundă.

Plăcile de ceramică sunt puse în valoare de lumina naturală, ce pătrunde prin 260 de ferestre mari, într-un cadru feeric, în care nuanțele și culorile creează un spectacol vizual unic. Plafonul este decorat cu ornamente geometrice și versete din Coran, realizate în tehnici tradiționale de caligrafie islamică.

Bazarul Mare (Kapalıçarşı)

O călătorie la Istanbul n-ar fi completă, fără să cunoști atmosfera marelui oraș, cu forfota lui irezistibilă, cu sunete și arome specifice, un loc unde Orientul și Occidentul se întâlnesc la taifas, să savureze un ceai negru ori o cafea la nisip. Descoperă farmecul metropolei turcești printr-o vizită la Bazarul Mare, cunoscut și sub numele de Kapalıçarşı, cu peste 4000 de magazine și peste 60 de străzi comerciale.

Una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, Marele Bazar din Istanbul te așteaptă cu o mie și una de surprize colorate, de la bijuterii și ceramici, până la textile și mirodenii. Este locul perfect pentru a simți pulsul vieții cotidiene din Istanbul și pentru a cumpăra suveniruri unice.

Destinație turistică excelentă în orice anotimp, metropola turcească te va impresiona prin istorie, cultură și ospitalitate. Ai zboruri frecvente către Turcia, așa că planifică următoarea vacanță la Istanbul, alături de cei dragi!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.