Vom putea atinge lingouri de aur în Muzeul Băncii Naționale
Aurul își continuă ascensiunea. A ajuns la cea mai mare valoare din 2012
Ultima Ora Economic Politic Social

Isărescu, tăios despre rezerva de aur: ”Nu o jucăm la păcănele”

Aurul României se poate întoarce în țară fără să fie nevoie de o lege în acest sens. Este nevoie doar de acordul Parlamentului, care urmează să primească opinia Băncii Naționale a României (BNR)cu privire la repatriere. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că rezerva de aur „nu este o investiție, nu o jucăm la păcănele.”

„Nu pot să am decât opinia Consiliului de Administraţie. Vom discuta şi vom trimite avizul sau opinia Băncii Naţionale către Parlament. Suntem în limita celor 30 de zile şi după aceea veţi afla care este poziţia noastră. Noi despărţim o problemă a legii de problema repatrierii unei părţi de aur în ţară. (…) Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personală. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru”, a declarat guvernatorul BNR.

„Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Ideea că rezerva trebuie să-ţi dea un câştig este mai mult sau mai puţin pe lângă subiect. O pui deoparte pentru momente deosebite, pentru credibilitate. Rezervele reduc costurile de finanţare şi aduc mai multe avantaje. Rezerva este rezervă, nu o investiţie, nu o jucăm la păcănele. Am mai spus asta, nu jucăm la păcănele aurul României”, a spus Mugur Isărescu.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae prin care BNR este obligată să repatrieze aproape toată rezerva de aur pe care România o ține depozitată la Banca Angliei din Londra.

Proiectul a fost adoptat cu 59 de voturi pentru, 28 contra și 16 abțineri. Rezerva de aur a României este în prezent de 104 tone. Aproape 60% din această cantitate este depozitată în Marea Britanie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.