Ultima oră. Cine îl va înlocui la şefia BNR pe Mugur Isărescu
Firea vrea să se pună bine cu Mugur Isărescu. Îi dă titlul de cetățean de onoare al Capitalei
Ultima Ora Economic Politic Social

Isărescu se revoltă în problema aurului pe care îl vrea Dragnea

Într-o scrisoare semnată de Guvernatorul Băncii Centrale Mugur Isărescu, acesta atrage atenția asupra multiplelor încălcări ale legislației europene, în cazul în care proiectul privind aducerea în țară a aurului ținut la Banca Angliei ar deveni lege, scrie hotnews.ro.

Isărescu se revoltă în problema aurului pe care îl vrea Dragnea

Marți, Comisia de Buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a emis un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze aurul depozitat de România în străinătate.

”Creșterea rezervei de aur a fost necesară in vederea asigurarii garantiei asupra solvabilitatii externe, a platii la termen a serviciului datoriei externe contractate, a atenuarii eventualelor dezechilibre conjuncturale si temporare ale deficitelor balantei de plati (nivel de adecvare a rezervei valutare care sa acopere cel putin trei luni de importuri), a stabilizarii si consolidarii monedei nationale”, se arată în scrisoarea Guvernatorului.

”Începand cu anul 1994, politica de stabilizare si de consolidare a monedei nationale a fost aceea de a implementa a serie de masuri care au vizat realizarea Programului de crestere a rezervei internationale si efectuarea operatiunilor de conversie a cantitatii de argint excedentare in aur fin. Din totalul rezervei de aur, 61,2 tone (reprezentand 59%) sunt depozitate la Banca Angliei. Decizia pastrarii unei parti din rezerva de aur in strainatate a fost luata in anul 1999, pentru a face fata unor eventuale socuri financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital si pentru a se implementa un management activ al rezervei in metale pretioase. Operatiunile de transfer au avut loc intre anii 1999 si 2002, cu informarea corespunzatoare a Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei. Contul de aur detinut de BNR la Banca Angliei este un cont alocat, respectiv ingourile aflate in custodie pot fi identificate in orice moment, dupa numarul unic al barei, greutate si titlul de finete al aurului. Efectuarea de operatiuni printr-un astfel de cont se realizeaza numai in baza instructiunilor transmise de BNR catre Banca Angliei, aurul detinut in acest cont neputand fi utilizat de catre custode. Acest cont a fost deschis inainte de anul 1990, ulterior fiind utilizat in contextul administrarii active a rezervei de aur. Totodata, este de precizat ca pastrarea aurului la Banca Angliei asigura o recunoastere internationala a calitatii rezervelor de aur ale BNR, avand in vedere ca Banca Angliei accepta doar lingouri care sunt conforme cu standardul „good delivery” al London Bullion Market Association (LBMA). Astfel, deținerile de aur de la Banca Angliei sunt recunoscute că respect cerinte calitative specifice pietei aurului, ceea ce face posibila folosirea acestor lingouri in situatia unor tranzactii fara a mai implica alte costuri suplimentare pentru verificarea calitatii. Pana in prezent, BNR a efectuat trei actiuni de verificare la Banca Angliei, care au confirmat ca lingourile verificate indeplinesc standardul „good delivery” al LBMA.

BNR este organizata si functioneazd in conformitate cu dispoziliile legii si ale Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), inclusiv ale Protocolului nr.4 privind Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene (Statutul SEBC si al BCE), anexat acestuia. Principiul independentei bancilor centrale este consacrat prin art. 130 din TFUE si art.7 din Statutul SEBC si al BCE (articol care reia prevederile art.130 din TFUE), fiind detaliat in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene. In acord cu acest principiu statuat la nivelul TFUE, art.3 alin.(1) din Statutul BNR prevede ca ,,in indeplinirea atributillor, Banca Nationale, a României si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alas institutie sau autoritate”. Potrivit BCE (scrisoarea prezentata in Anexa nr.2), atributia băncilor centrale privind detinerea si administrarea rezervelor oficiale ale Statelor Membre „implieca luarea unor decizii privind detinerea, păstrarea, dispunerea cu privire la acestea, negocierea si administrarea zilnica, precum si administrarea pe termen lung a rezervelor internationale”. BCE subliniază si faptul ca „bancile centrale nationale se bucură de independenta in ceea ce priveste toate actiunile acestora legate de detinerea si administrarea rezervelor internationale, astfel cum prevede art.130 din TFUE”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.