Irakul a predat Turciei 188 de copii ai jihadiştilor
Ultima Ora Externe Politic

Irakul a predat Turciei 188 de copii ai jihadiştilor

Autorităţile din Irak au predat Ankarei 188 de copii cu cetăţenie turcă ai unor presupuşi membri ai organizaţiei Stat Islamic, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al sistemului judiciar irakian, citat de Reuters, potrivit agerpres.

„Tribunalul central responsabil cu cazurile de terorism şi suspecţi străini a predat părţii turce 188 de copii rămaşi în urma teroriştilor Daesh (Stat Islamic) în Irak”, a spus judecătorul Abdul Sattar Birqdar.

Transferul s-a desfăşurat miercuri pe aeroportul din Bagdad, în prezenţa unor reprezentanţi ai guvernelor din cele două ţări şi ai UNICEF.

Judecătorul irakian a precizat că între cei 188 se numără şi „un mic procent” de minori care „au împlinit vârsta” şi au fost condamnaţi pentru trecerea ilegală a frontierei, ispăşindu-şi între timp pedeapsa.

În Irak, copiii pot fi făcuţi responsabili pentru încălcarea legilor de la vârsta de 9 ani.

Un reportaj special publicat în martie de Reuters consemna că aproximativ 1100 de „copii ai Statului Islamic” sunt prizonieri ai sistemului judiciar irakian, cei mai mici dintre ei stând în închisoare alături de mamele lor, şi că cel puţin şapte au murit din cauza condiţiilor precare în care trăiau.

Câteva sute de copii mai mari sunt judecaţi pentru diverse fapte, de la intrarea ilegală în Irak până la participarea la acţiuni combatante ale SI. Circa 185 de copii între 9 şi 18 ani au fost deja condamnaţi şi au primit pedepse de la câteva luni la 15 ani de detenţie, la Bagdad.

Transferul minorilor a coincis cu revenirea, miercuri, a preşedintelui irakian Barham Salih dintr-o scurtă vizită în Turcia, unde a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.