De ce VREA Iordache AMNISTIE. Deținuții din penitenciare ”nu au greșit atât de mult”
Ultima Ora Politic

Iordache spune că nu se leagă de atribuțiile lui Klaus Iohannis

Florin Iordache, fost ministru al Justiției, actual președinte al Comisiei speciale care s-a ocupat de legile Justiției, susține că majoritatea parlamentară nu va relua discuțiile asupra procedurii de numire și revocare din funcție a procurorului general și procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT. În Comisia specială, care reîncepe dezbaterile săptămâna următoare, vor fi discutate și modificate doar acele articole din legile Justiției declarate neconstituționale de CCR.

După ce a fost publicată motivarea deciziei CCR nr. 45/30 ianuarie 2018, membrii Comisiei Iordache vor relua discuțiile asupra Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Florin Iordache (PSD), președintele Comisiei, spune că nu vor fi discutate decât articolele declarate de CCR ca fiind contrare Legii fundamentale, nu și alte articole din lege. Drept pentru care, membrii Comisiei nu vor relua dezbaterile și asupra articolelor referitoare la procedura de numire, respectiv revocare a procurorului general și procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT.

„Toate acele prevederi neconstituționale, stabilite de Curtea Constituțională, le vom îndrepta în comisie. În ceea ce privește numirile procurorului general și a procurorilor-șefi, Curtea Constituțională a spus un lucru: ceea ce am stabilit noi, ca președintele să poată numi și revoca o singură dată, acea procedură este constituțională. Dar, în același timp, nu era neconstituțional ca președintele să fie scos de tot din procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi. Noi nu intenționăm să umblăm decât la acele articole neconstituționale. Acest articol care vizează numirile și revocările la procurori nu intenționăm să umblăm”, a declarat Florin Iordache pentru Digi24.

Întrebat dacă nu este posibil ca parlamentarii să facă o paralelă între numirile la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și numirile procurorilor șefi (în condițiile în care CCR a decis recent, referitor la numirile la ICCJ, că președintele încalcă competența constituțională a CSM de a dispune promovarea judecătorilor), Iordache a răspuns: „la numiri la judecători este o procedură, la numiri la procurori este o altă procedură”.

„Toate articolele declarate neconstituționale vor fi puse în concordanță cu decizia Curții”, a întărit fostul ministru PSD al Justiției.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.