Ion Caramitru s-a enervat: "Solicit o întrevedere cu ministrul Finanţelor şi doamna premier". Teatrul Național este în blocaj din lipsă de bani 1
Ultima Ora Economic Politic Social

Ion Caramitru s-a enervat: „Solicit o întrevedere cu ministrul Finanţelor şi doamna premier”. Teatrul Național este în blocaj din lipsă de bani

Situaţie extrem de dificilă pentru toate instituţiile de cultură din România, fie din subordinea Ministerului Culturii sau din cea a administraţiilor locale. Din cauza problemelor financiare acestea sunt obligate să încheie contractele cu colaboratorii externi, majoritatea dintre aceştia fiind personal tehnic.

Situaţia a fost confirmată pentru B1.ro de către directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, şi de către regizorul Radu Afrim. Aceştia au arătat că doar la TNB contractele de colaborare a 40 de tehnicieni (maşinişti, luminişti, oameni de la sunet, video, cabiniere, recuziteri etc) vor înceta cu data de 1 iulie, deoarece nu mai sunt fonduri pentru continuarea acestora.

Ion Caramitru a subliniat că în cazul tuturor acestor persoane este vorba de contracte de colaborare încheiate în urma recrutării de către agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi pentru care instituţia era obligată să plătească în plus 19% TVA plus un comision de 5% către agenţie.

Acesta a arătat că situaţie provine şi din faptul că bugetul a fost redus cu 2 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, bani de unde se încheiau şi contractele pentru aceşti colaboratori care se încadrau în personalul tehnic.

Pentru o instituţie precum Teatru Naţional din Bucureşti, pierderea acestor colaboratori poate duce la un blocaj total, a arătat directorul Ion Caramitru, deoarece sunt zile în care se joacă în în 7 săli în acelaşi timp.

Solicit expres o întâlnire cu doamna premier şi ministrul Finanţelor pentru deblocarea acestei situaţii„, a subliniat Ion Caramitru pentru B1.ro.

Atât Ion Caramitru, cât şi regizorul Radu Afrim, au declarat pentru B1.ro că situaţia nu este una care să afecteze doar Teatrul Naţional Bucureşti, ci este una întâlnită în toată ţară pentru care trebuie luate măsuri, altfel spectacolele vor fi anulate, iar cultura va avea de pierdut.

Ca regizor Radu Afrim a subliniat că acest tip de personal tehnic este extrem de important pentru spectacolele de teatru, iar fără munca acestora nici actorii nu mai pot să pună în scenă reprezentanţia.

Acesta a deplâns, de asemenea, şi faptul că în teatru există ca angajaţi persoane care nu ar avea o activitate precisă şi nu ar fi utili, în timp ce astfel de angajaţi care sunt pe colabărări au de suferit.

Există în TNB zeci de oameni inutili despre care de câte ori intreb cu ce se ocupă ăsta? Nimeni nu ştie să-mi răspundă. Sunt sigur că de aceştia nimeni nu s-a atins. Aşa cum nu s-a atins nici de actorii angajaţi care nu joacă de ani de zile nimic, dar iau salarii uriaşe. Sistemul nu e ok , nu e ok deloc , sunt sigur că infecţia asta se va extinde şi la celelalte teatr , deja e dificil de tot să scoţi în România un spectacol de care să nu-ţi fie ruşine din punct de vedere tehnic, care să sune şi să arate cât de cât european. Ce e de făcut? Pe cine interesează?”, a subliniat Radu Afrim.

În faţa acestui strigăt de disperare a oamenilor de cultură din România, rămâne de văzut dacă autorităţile din România, de la premier la ministru de Finanţe la ministru de Cultură sau primari vor avea o reacţie sau vor lăsa cultura română să moară şi să folosească banii pentru alte interese.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.