Iohannis pleacă la Bruxelles. Va participa la Reuniunea Consiliului European
Ultima Ora Politic

Iohannis pleacă la Bruxelles. Va participa la Reuniunea Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Potrivit agendei, şeful statului va participa joi şi la Conferinţa anuală transatlantică organizată de Camera de Comerţ Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU), care va avea loc la Bruxelles. Cu acest prilej, el va sublinia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, importanţa deosebită a cooperării transatlantice în promovarea libertăţii şi prosperităţii pe cele două continente.

În continuare, preşedintele Iohannis va participa la Summitul PPE, iar apoi la reuniunea Consiliului European. Vineri, la această reuniune vor participa şi premierii Islandei, Liechtenstein şi Norvegiei pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Spaţiului Economic European (EEA).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda celor două sesiuni de lucru ale reuniunii Consiliului European se află subiecte care se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 – 26 mai. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodată, va fi făcută o evaluare a situaţiei economice actuale, iar discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Liderii europeni vor discuta şi despre relaţiile UE – China în pregătirea summitului din 9 aprilie.

Cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare vor fi şi ele analizate.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcţia consolidării şi aprofundării Pieţei Unice în toate dimensiunile sale. Şeful statului va sublinia că „o piaţă digitală puternică este esenţială pentru menţinerea poziţiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume”.

Iohannis va evidenţia şi faptul că lupta împotriva dezinformării este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, el va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect.”

Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces”, arată Administraţia Prezidenţială.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.