Klaus Iohannis s-a întâlnit în SUA cu președintele Moldovei Igor Dodon
Iohannis, mesaj puternic pentru români. ”Eșecul Guvernării PSD este evident”
Ultima Ora Politic

Iohannis, mesaj puternic pentru români în cadrul evenimentului ”GoTech World”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 2 octombrie a.c., la Romexpo, o alocuțiune în cadrul evenimentului „GoTech World”.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Bună ziua!

Sunt foarte bucuros că pot să particip la această deschidere și trebuie să recunosc că sunt foarte plăcut impresionat de amploarea și de atmosfera acestui eveniment. Am venit împreună de la intrarea principală până aici și pot să vă spun că impresia mea este: aici lucrurile se mișcă, felicitări!

Am observat că evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea.

Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare.

În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.

Sectorul IT&C trebuie să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.

Recunoaștem cu toții nevoia de multiplicare a eforturilor în domeniul infrastructurii digitale și a unui mediu de afaceri favorabil investițiilor în creativitate, inovare și tehnologie.

Faptul că suntem astăzi aici arată hotărârea noastră de a lucra împreună pentru a schimba lucrurile, evident în bine, în această direcție.

Dragi invitați,

Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record. Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. În paranteză, ieri am fost în Belgia, în Bruxelles, unde România participă la un mega-eveniment cultural, Europalia, și am avut ocazia să discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.

Pentru următorii ani, consider că sprijinirea dezvoltării sectorului digital ar trebui să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărui guvern – care sper că va veni după săptămâna viitoare.

Predictibilitatea este cuvântul de ordine al oricărei guvernări responsabile. Dar, cum am văzut în ultimii ani, din păcate, orice numai predictibilitate nu am avut.

Nu am să insist acum asupra degringoladei generate de PSD în sectoare esențiale ale economiei naționale și nici asupra incapacității acestui partid de a înțelege că administrația trebuie să sprijine mediul de afaceri, nu să îi distrugă speranța și perspectivele.

Doamnelor și domnilor,

Am fost și voi rămâne și în continuare un promotor al unei economii de piață autentice și al unei guvernări responsabile. De la an la an, inițiativele orientate spre digitalizare în economia și în societatea românească devin tot mai numeroase și mai consistente, iar această reușită vă aparține dumneavoastră, și dumneavoastră, și tuturor celor din sector.

Sunt convins că aceste evoluții își vor intensifica presiunea pentru modernizarea României, iar statul trebuie să încurajeze și să susțină, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare.

Inteligența artificială, automatizarea, tehnologiile 3D și altele asemenea au deschis noi perspective în industrie, transporturi, energie, agricultură, dar și în administrație și în sfera serviciilor publice. Competențele viitorului evoluează încet, dar sigur, de la abordări teoretice la inițiative foarte concrete. Astfel ajungem la o calitate a vieții mai bună, la afaceri prospere, profitabile, și la o dezvoltare durabilă.

O parte a soluțiilor bazate pe tehnologiile viitorului sunt cele prezentate în cadrul acestui eveniment și cred că expozanții merită toată aprecierea noastră pentru rezultatele muncii lor.

M-aș bucura ca tehnologiile prezentate aici și discuțiile din cadrul conferințelor specializate, care urmează să aibă loc astăzi și mâine, să genereze interesul pe care eu cred că îl merită.

Îmi doresc ca performanțele dumneavoastră, ale tuturor, să atragă cât mai mulți tineri pe acest drum al excelenței în inovație.

Am oferit Înaltul Patronaj unui nou proiect dedicat impulsionării transformării României prin tehnologie, un proiect denumit sugestiv „România TechNation”, care va demara săptămâna viitoare, și, în acest sens, sper ca puterea exemplului să producă schimbare.

Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine!

Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!

Mulțumesc!”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.