Klaus Iohannis dă lovitura decisivă. Judecătorii au luat decizia
Ultima Ora Politic

Iohannis ACUZAT de Ministrul Cercetării și Inovării. ”Dezinformează populația”

Iohannis ACUZAT de Ministrul Cercetării și Inovării. ”Dezinformează populația”

Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) transmite, miercuri, că a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public lansat de către Klaus Iohannis, acuzând Administrația Prezidențială de dezinformare.

Iohannis ACUZAT de Ministrul Cercetării și Inovării. ”Dezinformează populația” 1
Nicolae Burnete

„Executivul Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public, lansat de către președintele României, Klaus Iohannis. Să încercăm să facem lumină în instituția prezidențială, sau cum ar spune latinul ”Fiat lux!”. (…) Cu privire la finanțarea cercetării, menționăm că în propunerea de act normativ, s-a statuat că orice formă de finanțare se face în sistem competițional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată și ierarhizată, iar în acest sens doar cei mai buni sunt finanțați – art. 43 din propunerea de act normativ. Trebuie subliniat de asemenea că noua propunere de act normativ a fost formulată în deplin acord cu reprezentanții sindicatelor din cercetare, precum și cu cei ai patronatelor din domeniu, aceștia agreând această formă de act normativ. Ca atare, întrebarea care apare în firescul acestei conversații virtuale este:

”Cine sunt reprezentanții cercetătorilor și ai mediului universitar care au reclamat Administrației Prezidențiale pericolul alterării calității actului de cercetare din România?”, arată ministerul Cercetării, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Neadoptarea acestui act normativ va conduce, potrivit sursei citate, ca la sfârșitul anului 2018, MCI să nu mai poată deschide o nouă competiție pentru Programul Nucleu, făcând ca, în anul 2019 și în următorii ani, acest instrument de finanțare să nu mai fie funcțional.

‘Cu privire la critica privind eliminarea organismelor care se ocupau anterior de managementul finanțării, precizăm că, foarte probabil, dintr-o regretabilă eroare și necunoaștere a funcționării sistemului de cercetare (de către formatorul/formatorii comunicatului Administrației Prezidențiale), se încearcă o gravă dezinformare. Proiectul de act normativ chiar pe acest lucru pune mare preț, respectiv toate organismele cu acest rol să poată fi, în sistem competițional, conducători de program, pe domeniile pentru care acestea au fost înființate”, se mai arată în comunicatul de presă redat de Mediafax.

Reacția vine după ce, luni, președintele Klaus Iohannis a apreciat că domeniul cercetării din România riscă să ”regreseze la nivelul anilor ’90” din cauza intenției Guvernului de a adopta o ordonanță care conține prevederi ce pun în pericol calitatea și independența cercetării din țara noastră.

”Președintele României, Klaus Iohannis, avertizează că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intenției Guvernului de a adopta Ordonanța privind activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării. Așa cum a fost deja subliniat de reprezentanți ai cercetătorilor și ai mediului universitar, proiectul conține prevederi care pun în pericol calitatea și independența cercetării din România și riscă să blocheze procesele de europenizare și internaționalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanței în inovare și asupra competitivității economice și bunăstării sociale”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.

În opinia șefului statului, principalele efecte directe ale propunerii de ordonanță sunt deprofesionalizarea managementului în cercetare, reducerea transparenței sau chiar dispariția alocării fondurilor pe baze competitive, așa cum o cere buna practică europeană și internațională, dar și creșterea riscului de politizare a finanțării cercetării în general, anulând practic un întreg proces de aliniere la buna practică internațională început în anii ’90.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.