Administrația Prezidențială găzduiește Conferința internațională „Întărirea Flancului Estic al NATO”
Ultima Ora Politic

Iohannis a luat DECIZIA. Unde va sărbători Centenarul Marii Uniri

Iohannis a luat DECIZIA. Unde va sărbători Centenarul Marii Uniri

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis unde va participa de 1 Decembrie la sărbătorirea Marii Uniri. Șeful statului a răspuns invitației primarului din Alba Iulia, Mircea Hava, dar va fi prezent o parte din zi și la București.

„Domnule primar general al municipiului Alba Iulia vă mulțumesc pentru invitație. Vom petrece și vom sărbători ziua de 1 Decembrie așa cum se cuvine, cu o ceremonie adecvată, aici, în capitala României, la București, și în cealaltă capitală a Unirii. Aceste lucruri le vom organiza împreună, dar cred că, așa în avanpremieră, este bine ca din acest loc, sala Unirii, să se afle că pentru noi unirea nu este doar despre trecut, ci este cert despre viitor, dar rolul nostru este și în prezent și așa vom organiza împreună lucrurile”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia în care a semnat în antologia de semnături „Cartea Centenarului”, care a avut loc joi la Palatul Cotroceni.

Astfel, șeful statului a onorat invitația lansată de primarul liberal al orașului Alba Iulia, Mircea Hava, de a sărbători împreună Centenarul.

„Îmi permită să vă invit pe toţi, pe dvs dl preşedinte, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie. Sunt sigur că vom fi împreună pentru că de la 1 decembrie se vor scrie cei încă minimum 100 de ani de istorie a României”, a afirmat Mircea Hava.

Președintele a vorbit despre „Cartea Centenarului”, spunând că este replica peste ani a Cărții de Aur, din anul 1929 cu ocazia sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

„Cartea Centenarului, pe care am deschis-o astăzi, este replica peste ani a Cărții de Aur, realizată în anul 1929 cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aflată în patrimoniul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Cartea de Aur cuprinde numele și semnăturile înfăptuitorilor statului român, cei care s-au angajat să construiască o țară modernă și democratică pentru toți cetățenii ei. Un proiect care a fost stopat, din păcate, de cursul tragic al istoriei, care, timp de 50 de ani, a purtat România prin anii grei ai totalitarismelor.”, a explicat Iohannis.

Președintele României a subliniat că aniversarea Centenarului este cu atât mai importantă cu cât România urmează să preia președinția Consiliului UE, de anul viitor.

„Alăturarea celor două antologii de semnături va transmite tuturor un mesaj cu care mă identific: să cinstim trecutul, să ne onorăm eroii și pe toți cei care au dus la progresul României înseamnă să ne punem, la rândul nostru, integritatea, competențele și viziunea în slujba țării noastre.Monumentele eroilor sau cele dedicate unității naționale ar fi doar simple simboluri ceremoniale care exprimă aspirațiile românilor și sacrificiile înaintașilor dacă românii nu ar rămâne angajați în continuarea parcursului istoric de dezvoltare a României.”, a afirmat Iohannis.

Acesta a mai spus că este responsabilitatea autorităților publice și a societății civile de a duce mai departe acest proces, fundamentat pe deschiderea spre Europa și pe asumarea valorilor occidentale.

„Îi chem pe toți cei care își vor pune semnătura pe acest document, destinat generațiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile și faptele de acum 100 de ani ne-o impun și cu responsabilitatea obligațiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine. Cu aceste gânduri am semnat astăzi, 1 noiembrie 2018, în Cartea Centenarului 1918-2018”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a dăruit reprezentaților adminstrației locale din Alba Iulia un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni.

„La rândul meu vă dăruiesc, pentru a fi păstrat la Muzeul Unirii, un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni, locul unde i-a fost adusă la cunoștință Regelui Ferdinand, la 1 decembrie 1918, decizia Adunării Naționale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România.”, a conchis Iohannis.

Primarul municipiului Alba Iulia i-a mulțumit președintelui pentru gestul simbolic.

„Ce poate fi mai plin de simbol decât să iei o bucăţică de pământ din trupul ţării şi să o aduci la Alba Iulia, acolo unde s-a făcut unirea, în cealaltă capitală cum spunem de foarte multe ori”, i-a spus Mircea Hava șefului statului.

La ceremonia de joi, care a avut loc la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a semnat în „Cartea Cetenarului”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.