Investiție de 800.000 de euro pentru un laborator RMN inaugurat la Constanța
Ultima Ora Sănătate

Investiție de 800.000 de euro pentru un laborator RMN inaugurat la Constanța

Investiție de 800.000 de euro pentru un laborator RMN inaugurat la Constanța

Peste 800.000 de euro au fost investiți în noul laborator de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, inaugurarea lui,luni, reprezentând un pas uriaș pentru locuitorii județului,care nu mai trebuie să meargă la clinici private pentru investigație, conform mediafax.ro

Echipamentele cu care a fost dotat laboratorul din cadrul Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății, cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar.

Contractul pentru dotarea spitalului cu RMN a fost semnat încă de anul trecut, din data 9 ianuarie, valoarea totală a acestor echipamente ridicându-se la aproximativ 700.000 de euro.

„Termenul de punere în funcțiune a RMN-ului era un an de zile. (…) Acest RMN este primul pas în realizarea secției de imagistică. (…) Momentan, spitalul având un singur RMN, va fi folosit pentru pacienții din spital. Pentru că 80 la sută dintre ei sunt pacienți de urgență, pacienți internați cu afecțiuni de urgență, vor scădea și pentru ei timpii de așteptare în spital, astfel că vom avea un diagnostic pe precizie pe acest echipament”, a declarat Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța.

Potrivit acestuia, laboratorul va funcționa non-stop și se speră la achiziția unui al doilea aparat de rezonanță magnetică.

„Vom crește numărul de medici astfel încât să ajungem la utilizarea lui 24 de ore din 24. Noi o să mergem în două schimburi momentan. Ușor-ușor o să creștem și ca personal. E adevărat, dacă vrem să devenim independenți trebuie să avem două RMN-uri, două CT-uri în această locație și atunci putem să spunem că avem o independență”, a mai declarat Cătălin Grasa.

Pe lângă echipamentele achiziționate în cadrul acestui proiect, investițiile în acest laborator au constat și în recompartimentarea spațiului și modernizarea mobilierului. Valoarea lucrărilor a fost de aproximativ 130.000 de euro, iar fondurile necesare reabilitării au fost asigurate printr-o sponsorizare.

„Consider că este un pas uriaș pentru constănțeni, deoarece nu vor mai fi obligați să meargă la clinicile private pentru o astfel de investigație. De asemenea, cu ajutorul acestei aparaturi, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța își va reduce considerabil cheltuielile generate de achitarea serviciilor de imagistică către un operator privat, iar banii economisiți vor fi redirecționați spre alte secții din cadrul spitalului. Este esențial ca Spitalul Județean Constanța să dețină echipamente medicale performante”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, prezent la inaugurarea laboratorului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.