Întrebare pentru Guvern. ”Unde sunt banii economisiți prin anularea de către PMP a pensiilor speciale pentru primari” 1
Ultima Ora Politic

Întrebare pentru Guvern. ”Unde sunt banii economisiți prin anularea de către PMP a pensiilor speciale pentru primari”

Deputatul PMP, Ionuț Simionca, susține că impactul bugetar al anulării de către PMP a pensiilor speciale pentru aleșii locali este considerabil. „Am reușit anularea acordării de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total vreo 58.000 de oameni care au ocupat aceste fotolii de la Revoluție până în prezent. Dacă nu am fi contestat legea la Curtea Constituțională, fiecare din cei amintiți ar fi ajuns să încaseze o pensie lunară de aproximativ 1.500 de Euro, așa cum ar fi vrut Guvernul PSD, și s-ar fi alocat pentru asta aproape 90 de milioane de Euro în fiecare lună”, explică parlamentarul PMP.

După efectuarea unor calcule, Ionuț Simionca arată cum s-ar fi putut cheltui banii economisiți prin respingerea legii pensiilor speciale ale aleșilor locali, susținând că ar fi fost posibil ca alocațiile de stat să crească cu 100 de lei pe lună sau că fiecare pensionar ar fi putut primi 1.000 de lei în plus pe an.

De asemenea, banii puteau fi folosiți pentru lucrări de anvergură de infrastructură: “Dacă ne gândim că un kilometru de autostradă costă aproximativ 1,2 milioane de Euro, atunci cu banii economisiți s-ar fi putut finanța construcția a 70 de kilometri pe lună, adică 840 de kilometri pe an. Într-un an legam Transilvania de Vestul Europei și cu Bucureștiul, cu autostrăzi perfecte, și mai rămâneau suficienți bani și pentru finalizarea altor investiții. Tot din banii care nu se duc la pensiile speciale ale primarilor, Guvernul avea destui bani să finanțeze tot ceea ce înseamnă studii de fezabilitate, proiectare, construcție și dotarea cu tehnologii medicale de vârf a două spitale regionale în fiecare an. Și asta fără a beneficia și de finanțări europene sau din alte surse. Cele 90 de milioane de euro economisiți în fiecare lună ar fi putut finanța branșarea la sistemul de apă și canalizare a tuturor celor 1,8 milioane de locuințe care nu au acces la aceste utilități. Nu în ultimul rând, cu banii care nu au mai fost cheltuiți pentru pensiile speciale ale primarilor, peste 2.400 de școli din România care au toaletele în curte puteau fi aduse, în cel mai scurt timp, în secolul în care trăim, iar copiii noștri s-ar fi dus la școală în condiții decente”, a mai argumentat parlamentarul bistrițean.

Ce faceți, domnilor de la PSD, cu banii pe care nu-i cheltuiți pe pensiile speciale blocate de noi?”, întreabă deputatul PMP. „Dacă trebuia să îi plătiți, îi aveați. Acum, când se pune problema să îi direcționați spre investiții, fondurile au dispărut”, a concluzionat Ionuț Simionca într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.