Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a reacționat dur luni la postarea lui Draius Vâlcov, consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care acesta îl compară pe președintele Klaus Iohannis cu Adolf Hitler și îl avertizează pe acesta că gestul său este infracțiune, pedepsită de legea privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter nazist cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a luat la cunoștință, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care unul dintre consilierii premierului, Darius Vâlcov, l-a făcut pe pagina sa de Facebook prin care îl înfățișează pe președintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler folosind în postare și alte elemente specifice nazismului. Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului pot atrage după sine și încuraja totodată derapaje grave”, se arată într-un comunicat al instituției, postat pe Facebook.

Institutul ”Elie Wiesel” atrage atenția că ”promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legioare sau naziste intră sub incidența legii privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Astfel, actul normativ prevede la articolul 4:

  • (1) Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi
  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.

Darius Vâlcov a postat duminică noaptea pe contul său de Facebook un clip în care simbolul comunității Rezist este transformat într-o zvastică, iar președintele Klaus Iohannis apare într-un trucaj fotografic ca Hitler, cu mustață și frizura dictatorului german și textul ”Hail Iohannis!”.

Luni, în jurul prânzului, postarea lui Vâlcov a dispărut de pe Facebook, nefind clar dacă a fost ștearsă de el personal sau de adminsitratorii rețelei de socializare.