Ziua mondială pentru combaterea deșertificării. ”Să creștem viitorul împreună”
Ultima Ora Politic Social

Inițiative de reîmpădurire și de educație ecologică în județul Bacău

În declarația politică susținută miercuri, 10 aprilie, sub titlul ,,Inițiative de reîmpădurire și de educație ecologică în județul Bacău. A patra ediție a programului «Prețuiește viața, prețuiește natura» 28 martie – 3 aprilie 2019 s-a încheiat cu succes, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, transmite următoarele:

,,În perioada 28 martie – 3 aprilie, pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-a desfășurat a patra ediție a programului „Prețuiește viața, prețuiește natura”, program ce vine cu o perspectivă de continuitate în relansarea fondului forestier local. Acțiunea a ajuns la a patra ediție, fiind rodul unui parteneriat realizat între Sectorului silvic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Regia Națională a Pădurilor, care a pus la dispoziția inițiatorilor proiectului, sub formă de sponsorizare, 25.000 de puieți de molid, 20.000 de puieți de salcâm și 5.000 de puieți de paltin, care au fost plantați pe terenurile unităților de cult din cadrul arhiepiscopiei, sub coordonarea celor 6 protopopiate din cadrul instituției bisericești locale“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Puieții au fost puși la dispoziția inițiatorilor prin Direcția Silvică Bacău. În cadrul acțiunii de plantare s-a urmărit atât completarea lucrărilor executate în anii anteriori, cât și realizarea necesității de împădurire a unor terenuri degradate, erodate și supuse riscului alunecărilor, ternuri care erau doar parțial ocupate de vegetație forestieră. Între personalul participant la acest program de împădurire locală se numără clerici din cadrul parohiilor de pe cuprinsul arhiepiscopiei, reprezentanți ai parohiilor, monahi, cadre didactice și reprezentanți ai unităților de învățământ și elevi, acțiunea fiind coordonată și de către sectorului silvic din cadrul Centrului eparhial.

Au fost plantaţi aproximativ 50.000 de puieți, mai ales în zonele supuse riscului alunecărilor. În plus, în cei 4 ani de cât a luat naștere inițiativa „Prețuiește viața, prețuiește natura” s-a realizat o împădurire semnificativă, fiind plantați peste 100.000 de puieți, în județul Bacău și în celelalte județe din cuprinsul eparhiei (75.000 molid, 20.000 salcâm și 5.000 paltin). Astfel de inițiative sunt importante în contextul în care refacerea resurselor forestiere ale României se poate realiza doar prin continuitate în proiectele privind plantarea de arbori. Astfel de acțiuni sunt foarte importante și ele trebuie apreciate întrucât ele sunt, pe de o parte, acțiuni concrete ce arată o grijă față de mediu, contribuind la menţinerea echilibrului ecologic, la păstrarea unui mediu sănătos și a unui aer curat pe viitor și la stabilitatea solului. Pe de altă parte, prin implicarea mai multor instituții didactice, de cultură și de cult în astfel de acțiuni locale, se realizează o promovare a educației ecologice în societate și o conștientizare mai mare a problematicii mediului în cadrul diferitelor generații dar mai ales între a tinerilor“.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Arhiepiscopia Romanului și Bacăului merită felicitată pentru implicarea în cadrul acestui program ecologic, dar și pentru continuitatea și eforturile depuse în promovarea unor inițiative locale de mediu și a grijii față de natură ca bun sacru. Una dintre aceste inițiative se desfășoară an de an în Satul Hârja, situat în sud-vestul judeţului Bacău. Începând cu anul 2017, aici are loc un program local de ecologizare „Hârja – colț de rai. Nouă ne pasă de natură!”, derulat de către Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, la care participă elevi și tineri voluntari care dovedesc că le pasă de natura locală. Acest tip de proiect ecologic ce adună unități de învățământ, organizații și asociații locale, instituții bisericești și parohii, cadre didactice voluntare și sute de tineri, este binevenit și reprezintă totodată un model pentru orice administrație locală căreia îi pasă de prezentul și de viitorul zonei, el urmărind să dezvolte – atât prin acțiune cât și prin jocuri și concursuri -, deprinderile tinerilor cu activități ecologice și de menține a unui mediul curat și sănătos; curățarea perimetrelor de deșeuri și ecologizarea spațiilor verzi.

Astfel de iniţiative trebuie felicitate şi duse mai departe. Pentru a fi mai târziu în posesia unui mediu sănătos, generațiile tinere au nevoie de o educație ecologică solidă, iar factorii locali și instituțiile conștiente de importanța acesteia sunt capabile să contribuie la împlinirea acestui deziderat, prin astfel de inițiative responsabile și cu viziune“, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu Augustin Ilișanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.