Întâlnire cu legumicultorii pe tema primei de comercializare a produselor agricole primare
Ultima Ora Politic

Inițiativă PNL – Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate

PNL știe cât de importantă este agricultura pentru economia României și tocmai de aceea, PNL face un prim pas către fermierii români cărora să le creeze cadrul legal pentru a-și aduce în piețe produsele autohtone. Cu toții întrebăm, atunci când ajungem la tarabe, în piață, dacă fructele sau legumele pe care am vrea să le cumpărăm sunt românești. Tocmai pentru a sprijini produsele obținute de fermierii români, PNL se îndreaptă spre acest sector printr-o propunere legislativă, benefică deopotrivă pentru producători, dar și pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoare, autohtone, românești.

Fermierii români au nevoie de sprijin legislativ pentru a putea intra pe

piața românească și pentru a continua să cultive și soiuri autohtone. În  acest sens, am inițiat și depus spre dezbaterea și votul Parlamentului un proiect legislativ prin care să se stimuleze intrarea produselor agricole

primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial fiscalizat. Propunerea legislativă vizează acordarea unei prime de

comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către

unitățile de procesare, în valoare de 200 euro/tonă sau pentru cantitatea de produse aduse în piață, în valoare de 100 euro/tonă.

Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obținute NUMAI în fermele din România, de la cereale, legume și fructe și până la producția zootehnică. Măsura va avea un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la 1 ianuarie 2020, astfel încât fermierii să vadă beneficiile comercializării produselor în regim oficial, fiscalizat, stimulându-se astfel prezența și menținerea acestor produse în economia oficială. Totodată, măsura va scoate la lumină și ceea ce ajunge, de fapt, pe masa românilor.

Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv,

astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în

economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul

anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate

sursele fiscale:

– TVA încasat chiar înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei;

– impozit pe profit mai mare de la procesatori;

– impozite și contribuții mai mari, ca urmare a stimulării creșterii afacerilor procesatorilor.

Propunerea legislativă inițiată de subsemnatul și susținută de PNL vizează strict comercializarea pe piață a produselor agricole primare din producția proprie, iar pentru acest lucru, fermierii vor dovedi proveniența prin atestate de producător.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se va depune la

centrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma de unde sunt obținute produsele.

Măsura legislativă va limita valoarea primei de comercializare, care

pornește de la 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unități de procesare, dar care nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, dar care nu poate depăși 10.000 de euro anual pe beneficiar.

Fondurile pentru plata primei de comercializare pentru fermierii români se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut capitol distinct de cheltuieli, cu această destinație, a transmis deputatul Ion Ștefan într-un comunicat remis newsteam.ro

”Către: BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAŢILOR 

În conformitate cu prevederile art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat şi al art. 74 alin. (4) din Constituţia României, republicată, vă înaintăm spre dezbatere şi aprobare Propunerea legislativă pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare.

Pentru iniţiatori,

          Ion ȘTEFAN , deputat PNL

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.