Un copil de 1 an și jumătate salvat de pompieri după ce s-a înecat cu un măr
Un copil de 1 an și jumătate salvat de pompieri după ce s-a înecat cu un măr
Ultima Ora Economic Politic Social

Indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copiilor, modificări în legislaţie. Ce se schimbă

Plafonul pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copiilor şi alte modificări privind aceasta au intrat în vigoare din 6 mai, odată cu Legea nr. 89/2019.

Potrivit noilor reglementări, dacă persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior şi dacă din calculul indemnizației rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior, scrie alba24.ro.

Aceeaşi regulă se aplică şi pentru noi adopţii sau încredinţare a copilului în vederea adopţiei ori persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență. Asistentul maternal profesionist poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore.

Cuantumul indemnizației lunare:

– 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului; nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință şi nu poate depăşi suma de 8.500 lei

Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, pot beneficia de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

Cuantum majorat al indemnizaţiei

Potrivit noii legislaţii, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației. Anterior, nivelul veniturilor nu trebuia să depăşească de 3 ori cuantumul minim al indemnizaţiei.

Recuperarea debitelor:

De acum, nedeclararea veniturilor pentru care persoana îndreptățită și-a îndeplinit obligațiile fiscale prevăzute de lege nu se consideră culpă a persoanei. În această situaţie, sumele încasate necuvenit se recuperează prin calculul diferenței dintre cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului încasate și nivelul lunar al stimulentului de inserție la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile în care s-a desfășurat o activitate.

Culpa persoanei care a încasat drepturi necuvenite se materializează prin folosirea de către aceasta, cu intenție, a unor documente despre care cunoștea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceasta a unor date neconforme realității sau nedeclararea unor informații.

Angajatorul este obligat să aprobe concediul pentru creșterea copilului în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiția ca o lună, cel puţin, din perioada totală a concediului de creștere a copilului să fie alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept şi nu poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu.

De asemenea, nu poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, dar obțin venituri supuse impozitului (stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației).

Intenţi de reluare a raportului de muncă/serviciu trebuie anunţată de beneficiarul concediului de creştere a copilului, către angajator, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei maxime până la care părintele are dreptul să stea în acest concediu.

Prevederile legislative modificate se aplică și solicitărilor depuse anterior datei de 6 mai și pentru care decizia de admitere, de către agențiile pentru plăți și inspecție socială nu a fost emisă până la această dată.

De asemenea, debitele cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului, constituite până la 6 mai se scutesc de la plată numai în cazul în care titularul acestora se află în situația neconsiderată culpabilă, anume de a nu fi declarat veniturile pentru care persoana îndreptățită și-a îndeplinit obligațiile fiscale prevăzute de lege.

În termen de 60 de zile, urmează să fie actualizate şi normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.