Bombă: Iordache cere blocarea consultărilor populare prin referendum 5
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bombă: Iordache cere blocarea consultărilor populare prin referendum

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a depus, vineri, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului prin care restrânge această formă de consultare populară. Mai mult, vrea să pună sub controlul Curții Cstituționale (CCR) prerogativele președintelui României privind referendumul.  Această propunere vine în contextul în care CCR a constatat că la referendumul organizat pe 26 mai electoratul nu a fost informat corect privind cele două întrebări.

Proiectul lui Iordache pentru modificarea Legii nr. 3/2000 introduce un nou alineat care face referire la obligația autorităților de a oferii informații în detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes național.

„În cadrul referendumului cu privire la problemele de interes național, autoritățile publice au obligativitatea informării detaliate și complete a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referendum și celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția în materie, prin campanii și activități de informare a populației la nivel național, asupra temelor care fac obiectul referendumului”, conform sursei citate.

De asemenea, la secțiunea Legii referendumului privind problemele de interes național, este introdus un alineat care prevede că președintele României solicită CCR să verifice constituționalitatea întrebărilor de la scrutin, înaintea consultării Parlamentului.

„Înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, președintele României solicită Curții Constituționale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) și art. 16 din Constituție”, potrivit actului normativ.

Articolul 152, alineatul (2) din Constituție prevede: „De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are că rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”.

Articolul 1, alineatul (3) din legea fundamentatala prevede: „România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, liberă dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate”.

Articolul 16 din Constituție, care face referire la „Egalitatea în drepturi” prevede următoarele:” (1) Cetățenii sunt egali în față legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.(2) Nimeni nu este mai presus de lege.(3) Funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități.

(4) În condițiile aderării României la Uniunea Europeană, cetățenii Uniunii care îndeplinesc cerințele legii organice au dreptul de a alege și de a fi aleși în autoritățile administrației publice locale”.Florin Iordache explică demersul sau legislativ făcând referire la motivarea hotărârii CCR din 27 iunie, care a fost publicată vineri.”Prezența modificare se consideră impedios necesară având în vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat că o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de amnistie sau grațiere încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român”, conform expunerii de motive a proiectului legislativ.

CCR a respins, joi, inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

Curtea arată în comunicarea oficială de respingere a inițiativelor legislative de revizuire a Constituției prin interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, că prevederile încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană.

CCR a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie și grațiere colectivă ori grațiere individuală și „nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privința anumitor infracțiuni”.CCR arată în motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ inițiat de președintele Klaus Iohannis că nu a existat o informare corectă privind detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupuneau cele două întrebări, nefiind respectate recomandările Comisiei de la Veneția.

Proiectul PSD-ALDE pentru revizuirea Legii fundamentale a fost semnat, în numele inițiatorilor, de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a atacă ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii