PSD aruncă bomba. Dragnea va fi salvat. Modificările codurilor penale vor trece de vot
Ultima Ora Justiție Politic

Incredibil. Disperare în PSD. Dragnea acuză Comisia Europeană că nu respectă drepturile omului

Comisia Europeană a reacționat, luni, la scrisoarea transmisă de Tudorel Toader prin care ministrul susținea că ordonanță de urgență pentru anularea sentințelor date de completurile de cinci judecători este necesară pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, atrage atenția Guvernului de la București asupra faptului că este important că hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție și recomandă o consultare amplă cu sistemul judiciar înainte de a adopta o eventuală ordonanță de urgență care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnați de completele de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018.

Reacția PSD nu s-a lăsat așteptată

”Apreciem faptul că reprezentanții Comisiei Europene s-au exprimat față de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate.

În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franța, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnați ar fi fost imediat exonerați. Această pentru că drepturile omului nu sunt opționale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene. Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că ‘toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept’ (Art. 2).

Păstrând proporțiile, principiul este același: dreptul unor cetățeni la un proces corect și legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferența e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituțională că ar acționa retroactiv, nimeni nu a părat România la Bruxelles că a fost atacată independența justiției și statul de drept sau că se încalcă principiul separatiilor puterilor în stat și nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătorești rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ținem cont de ele sau le punem între paranteze?”, se arată pe pagină oficială de Facebook.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.