Calendar creștin-ortodox 16 ianuarie 2020. Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru
Calendar creștin-ortodox 16 ianuarie 2020. Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 16 ianuarie, 2024. Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru

Pe 16 ianuarie serbăm închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru.

Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflăm că în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit că Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri.

Petru este dezlegat și eliberat de un înger. Lanțul cu care a fost legat Petru tămăduia neputințele și gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lanț se sfintea.

Lanțul a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, trecând de la unii la alții, până când Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr.

Închinarea Cinstitu lanț al Sfântului Apostol Petru
Închinarea Cinstitu lanț al Sfântului Apostol Petru

Împărăteasa l-a dus la Constantinopol în anul 437 sau 439. De aici, lanțul cu care a fost legat Sfântul Petru, ajunge la Eudoxia, soția lui Valentin, împăratul Occidentului. Lanțul va fi depus într-o biserica ridicată în cinstea Sfântului Apostol Petru. Potrivit tradiției, în acesta biserica au fost aduse și lanțurile cu care a fost bătut Apostolul în vremea împăratului Nero.

Troparul închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanțuri care ai purtat, cela ce ai fost decât Apostolii mai întâi pe scaun sezator. Cărora cu credință închinându-ne, ne rugăm: cu ale tale rugăciuni cele către Dumnezeu, dăruiește lumii mare milă.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici și frați: Pevsip, Elasip, Mesip și a bunicii lor, Neonila;- Sfântului Mucenic Danact, citetul;-Sfântului Sfințit Mucenic Damaschin.

Mâine, 17 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.