Încă un medicament otrăvitor, pentru copii, a fost scos de pe piața din România: ”Suntem cobai. Guvernul lasă produsele să intre la liber în țară”
Adoptat de Parlament: acces gratuit și nediscriminatoriu la serviciile medicale pentru copiii fără CNP
Ultima Ora Economic Sănătate Social

Încă un medicament otrăvitor, pentru copii, a fost scos de pe piața din România: ”Suntem cobai. Guvernul lasă produsele să intre la liber în țară”

Încă un mediament a fost retras din toate farmaciile din România. Este vorba despre Epistat, singurul mediament cu substanță activă fenspiridă rămas pe piață, ce urmează acum să fie retras  de către compania maghiară gedeon Richter. Cum a ajuns pe piață? ”În România nu se face nici o testare a produselor farmaceutice, intră direct la comercializare. Sunte cobaii producătorilor de medicamente”, ne-a spus conf. univ. dr. Cotel Stanciu,  președintele Asociației Pro Consumatori (APC).

Au fost notificate deja toate farmaciile din România că respectivul medicament urmează a fi retras definitiv de la comercializare. Decizia vine după ce Laboratoarele Servier din Franța a retras acum câteva zile de pe piață medicamentul Eurespal, tot din pricina substanței activă fenspiridă.

În România, substanța fenspiridă este comercializată sub numele de Eurespal (Laboratoarele Servier din Franța) și Epistat (Gedeon Richter, din Ungaria), fiind recomandată pentru „tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani” , după cum se arată în prospectul medicamentului, publicat de ANMDM.

Ce caută aceste medicamente pe piață dacă periclitează sănătatea oamenilor?

”Exact acesta este întrebarea pe care am pus-o oficial la Ministerul Sănătății și Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Așteptăm răspunsul oficial și apoi vom acționa în consecință. Deocamdată, noi știm că acest produs a fost comercializat doar în estul Europei. Verificăm informațiile”, ne-a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons, membru reprezentant al Consiliului de Etica din cadrul Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” din Bucuresti.

Desigur, apar și alte întrebări: dacă producătorul de medicamente tăcea? Au murit oameni din cauza acestui produs? Cum și-au dat seama că nu este bun?

”România import medicamente doar pe bază de dosar. Nu testează nimic. Acesta este motivul pentru care apar asemenea incidente. Suntem cobai. Guvernul lasă produsele să intre la liber pe piață. Așa se întâmplă și la alimente. De aceea avem 850.000 de români diagnosticați cu cancer, o cifră imensă, din care mor anual 47.000 de oameni: consumăm produse proaste. Este o catastrofă față de alte țări, dar nu o spune nimeni. Guvernarea ține ascuns acest adevăr”, a spus pentru NewsTeam conf. univ. dr. Cotel Stanciu,  președintele Asociației Pro Consumatori (APC).

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.