Aproape 70% dintre români își doresc unirea României cu Republica Moldova
Ultima Ora Breaking News Politic

Încă o declarație de unire a României cu Republica Moldova a fost semnată. FOTO

A 11-a localitate a semnat declarația de Unire cu România. Este vorba despre localitatea Nișcani din raionul Călărași. Actul votat unanim de 11 consilieri și semnată de 13 persoane, inclusiv de primarul localității Petru Șorici, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

„Comuna Nișcani, raionul Călărași, este a unsprezecea localitate din Republica Moldova și a doua din raionul Călărași care a decis să revină acasă”, scrie Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

„Facem această Unire acum în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului – de la chinul bunicilor noștri smulși împotriva voințe lor de trupul patriei istorice, prin voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiior, deportărilor și foametei – la greutățile pe care le trăim noi cei de azi. Facem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție ca noi pentru ca copiii și nepoții noștri să se bucure în viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut”, se arată în textul declarației.

Gestul și decizia aleșilor locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică „Acțiunea 2012″. Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localități să adopte acestă decizie, fie ea și simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state românești.

Alte 10 localități din partea stângă a Prutului, începând cu 23 ianuarie, au adoptat această Declarație de Unire. Este vorba de, localitățile Parcova din Raionul Edineț, Gotești din Cantemir, Săseni, raionul Călărași, Festelița din Ștefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar și Ruseștii Noi, Văsieni și Puhoi, inclusiv de un consilier socialist, din raionul Iloveni.

Zilele trecute, semnarea acestor Declarații de Unire l-a supărat foc pe Igor Dodon, care a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile „antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate și tragerea la răspundere a aleșilor locali de către SIS și MAI.

Mai apoi, aleșii locali din Ruseștii Noi raionul Ialoveni, satul Parcova raionul Edineț și satul Puhoi raionul Ialoveni au spus că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare.

Încă o declarație de unire a României cu Republica Moldova a fost semnată. FOTO 5

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii