În București a izbucnit scandalul ”statuilor de mămăligă”
Ultima Ora Justiție Politic Social

În București a izbucnit scandalul ”statuilor de mămăligă”

Primăria Capitalei îl acuză pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a realizat din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza. Alama este un material mult mai moale și mai ieftin decât bronzul.

În București a izbucnit scandalul ”statuilor de mămăligă”

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Primăria București arată că expertizele realizate la cererea sa au arătat că artistul a folosit alama în locul bronzului, motiv pentru care municipalitatea a făcut și o plângere penală. Ioan Bolborea a avut contracte cu Primăria Generală în perioada 2009-2017, în valoare de 6,2 milioane euro.

Dezvăluirea apare la 24 de ore duipă ce în presă a apărut informația cum că statuia „Împăratul Traian” cu lupoaica de pe treptele Muzeului de Istorie din Bucureşti a fost făcută din alamă (un aliaj ieftin) şi nu din bronz.

Bronzul este de trei ori mai scump decât alama.

„Subliniem faptul ca AMPT a formulat pe numele dl. Ioan Bolborea o plângere penală pentru înşelaciune, ţinând cont de faptul că mai multe dintre turnarile in bronz ale artistului Ioan Bolborea (Caruta cu Paiate, I.L. Caragiale, Vioara Sparta si Al. I. Cuza) s-au dovedit, in urma expertizarii, a fi realizate din alama, si nu din bronz”, se arată în răspunsul remis G4Media.ro de Primăria Capitalei.

În acelaşi răspuns se mai arată că Ioan Bolborea a avut cu Administrația Monumentelor şi Patrimoniului Turistic contracte distincte pentru turnarea în bronz a operelor de artă, contracte executate şi plătite de către AMPT care însumate, în perioada 2009-2017, ating valoarea totală de 6,2 milioane de euro.

În București a izbucnit scandalul ”statuilor de mămăligă”

„Niște nepricepuți, sunt prostii de-ale lor. Artiștii plastici folosesc și bronz și alamă în aceeași lucrare, alama nu e mai proastă, e mai ductilă, e aproximativ același aliaj. Ei caută să-mi găsească tot felul de chichițe, nu merită să le răspund la prostii. Artistul are voie să-și aleagă materialul cel mai bun, compoziția cea mai bună. Alama dă o patină foarte frumoasă. Ei sunt rău-voitori. Sunt aceleași costuri, uneori alama e și mai scumpă. Folosesc motivele astea pentru că ei au un proces cu mine legat de monumentul Marii Uniri, pe care l-au reziliat. La acest proces, am câștigat în fond, ei au zis că vor să rezilieze unilateral, dar fără un motiv serios din contract”, a declarat Ioan Bolborea pentru G4Media.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.