SCANDAL la Națiunile Unite: milioane de dolari cheltuite pe călătorii inutile
Guvernul României printre inițiatorii unui Hub Global pentru dezvoltare durabilă
Ultima Ora Politic

Importanța multilateralismului în politicile publice ale statelor membre ONU

După înființarea Organizației Națiunilor Unite, evoluțiile sociale, culturale și politice din marea majoritate a țărilor membre au cunoscut modificări esențiale.

Când Națiunile Unite au fost create, în urmă cu 73 de ani, lumea era un loc foarte diferit. Popoarele invocate în primele cuvinte ale Cartei Națiunilor Unite au fost în mare parte eliminate din arena internațională și s-au bazat aproape în întregime ca guvernele să vorbească în numele lor. Multilateralismul se caracteriza printr-o încetinire a dialogului inter-guvernamental, departe de ochiul public.

De-a lungul deceniilor scurse de atunci, odată cu apariția globalizării și a instrumentelor moderne de comunicare, cum ar fi internetul, canalele de știri 24 de ore din 24 și cele sociale, precum și posibilitatea de a călători relativ ușor pe distanțe lungi, oamenii din toate țările lumii pot acum comunica altfel și pot organiza acțiuni transfrontaliere fără frecvență și cu o viteză fără precedent.

Drept urmare, instituțiile multilaterale de acțiune și reprezentanții acestora se află sub o examinare mai intensă a opiniei publice, pentru acțiunile sau inacțiunile lor, dar și sub o mai mare presiune. Din fericire, responsabilii internaționali recunosc că există o discrepanță tot mai mare între căile și mijloacele sistemului multilateral și cele ale lumii exterioare, ale căror implicații nu trebuie încă să fie pe deplin înțelese, iar tendința globală este de diminuare a diferențelor existente.

Creșterea neîncrederii în procesele multilaterale poate fi parțială, în opinia ONU, datorită unor crize instituționale în cadrul jurisdicțiilor naționale. În multe țări, astăzi, politica a devenit extrem de divizată, iar pe acest fond instituțiile guvernamentale se află în impas, respectiv nu reușesc să concilieze diferite poziții și să găsească soluții eficiente la chestiunile cheie ale justiției sociale, sustenabilității mediului și ale politicii economice. În același timp, instituțiile multilaterale trebuie să fie mai responsabile și mai aproape de cetățeni, mai ales atunci când deciziile lor afectează direct viața oamenilor obișnuiți.

Îmi exprim încrederea că România va reuși să își consolideze poziția binemeritată în cadrul Organizației Națiunilor Unite, în calitate de garant al securității pe flancul estic al Europei, precum și pe fondul progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.