Sfânta Xenia
Sfânta Xenia
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 24 ianuarie, 2024. Sfânta Xenia

Sfânta Xenia era originară din Roma. În momentul în care părinții au hotărât să o mărite, ea a ales să fugă împreună cu două slujitoare în Insula Cos.

Sfânta Xenia face acest lucru din dragoste față de Hristos, căci pentru ea adevărată logodnă era unirea cu El.

Renunță la numele Eusebia și își ia numele de Xenia, care se tâlcuiește „străînă”, vrând să arate prin acest gest, că se înstrăinează de lumea această. În urma rugăciunilor, îl întâlnește pe ieromonahul Pavel, iar la îndemnul acestuia se stabilește în cetatea Milassa din Careia și îmbracă haina monahală.

Aici va ridica o bisericuța închinată Sfântului Mucenic Ștefan. Va fi locul în care se va nevoi împreună cu cele două slujitoare și cu alte fecioare.

Sfânta Xenia era într-o continuă priveghere, înfrânare și smerenie. Purta niște haine vechi, dar consideră că trupul sau este nevrednic și de acestea. Toată viața ei era întru umilință și vărsare a lacrimilor.

În Sinaxarul zilei în care se face pomenirea ei se spune că „puteai să vezi izvoarele apelor în vreme de arșița secand, decât ochii ei încetând de lacrimi… făcutu-s-au lacrimile ei pâine ziua și noaptea ”.

Era străînă de lume, însă, locuitoare a cerului. A fost văzută în trup, dar s-a asemănat cu îngerii cei fără de trup.

Diavolii se temeau de înfrânarea ei și nu îndrăzneau să se apropie de ea. Mânca uneori a doua zi, alteori în a treia zi, iar de multe ori și toată săptămâna petrecea fără hrană. Iar când era să primească hrană, nu mânca verdețuri, linte, poame de grădina, ci numai puțînă pâine, udată cu lacrimile sale.

Capul Sfintei Xenia a fost adus și așezat în Biserica Mitropolitană Sfântul Ioan Botezătorul din Kacala (Grecia)
Capul Sfintei Xenia a fost adus și așezat în Biserica Mitropolitană Sfântul Ioan Botezătorul din Kacala (Grecia)

Lua din cădelnița cenușă și presara pâinea aă. Aceasta o făcea în tot timpul vieții sale, împlinind cuvântul prorocesc: „Cenușă cu pâine am mâncat și băutura mea cu plângere am amestecat”.

În momentul în care cuvioasa Xenia a trecut la cele veșnice, pe la amiază, pe cer s-a arătat, deasupra mănăstirii, o cununa de stele foarte luminoasă având în mijlocul ei o cruce. Această cununa strălucea mai mult decât soarele. Prin acest semn, Dumnezeu a dorit să arate tuturor, sfințenia cuvioasei Xenia.

Viața să a fost cunoscută de ceilalți, după moartea ei. Cuvioasa Xenia le ceruseră celor două slujnice să nu spună nimănui nimic despre viață să. Astfel, nimeni nu a știut unde și când s-a născut, din ce fel de familie și de ce a ales să părăsească lumea această, până în momentul în care una din slujnicele ei va face cunoscut motivul înstrăînării ei pentru Hristos.

Troparul Cuvioasei Xenia

Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după trup. Căci luând crucea ai urmat lui Hristos, și lucrând ai învățat să nu se uite la trup căci este trecător. Pentru aceasta și cu îngerii, împreună se bucură, preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.

Tot în această zi, face pomenirea:- Sfinților Mucenici Pavel, Pavsirie și Teodotion;- Sfântului Mucenic Vavila din Sicilia, împreună cu ucenicii săi Timotei și Agapie;- Sfântului Cuvios Macedonie;- Sfinților Mucenici Ermoghen și Mamant;- Cuviosului Filipic;- Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul în Cezareea și Roma.- Sfântului Cuvios Filon, episcopul Calpasiei;- Sfântului Cuvios Zosima;- Sfântului Mucenic Varsim;- Sfântului Cuvios Dionisie.

Mâine, 25 ianuarie, facem pomenirea Sfântul Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.