I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Ordin ilegal emis de Ministrul Educației
I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Educația încotro?  S.O.S abandonul școlar!
Ultima Ora Politic

I se cere demisia Ecaterinei Andronescu. Ordin ilegal emis de Ministrul Educației

În Educație, abrambureala continuă cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori, Ministerul Educației elaborând încă un ordin care bulversează sistemul și care nu respectă legislația în vigoare.

Doamnă Ministru, cum este posibil sa anunțați schimbarea regulilor de pe azi pe mâine, într-un domeniu care are nevoie de predictibilitate?

În Romania, Justiția este sub asediu prin modificarea codurilor penale și, în acest sens, am primit din partea Comisiei Europene o scrisoare semnată de Frans Timmermans care vorbește pentru prima oară de Articolul 7 și arată că ,,Rule of law framework”, cadrul UE pentru statul de drept, este ultimul pas pe care Comisia Europeană îl poate face înainte de declanșarea ,,opțiunii nucleare” în cazul României. Procedura este declanșată dacă există indicii clare de amenințare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru.

Cu siguranță e nevoie de astfel de mecanisme europene și pentru domeniul educației.

Degeaba avem o lege a Educației daca ea nu e respectată de însăși Ministrul in funcție. Articolul 76 din Legea 1/2011 prevede foarte clar că: (4) Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline.”

Ce face Ministrul Educației? Ecaterina Andronescu, a emis ieri, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social, fapt care contravine legislației în materia consultării și a transparenței decizionale.

Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.

De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

,,Susțin declarațiile Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar și solicit anularea OMEN 3995/13.05.2019. Doamna Andronescu trebuie să recunoască că a dat un ordin peste noapte, fără să se consulte cu partenerii sociali, fără să-i pese de elevi, părinți si profesori. Ceea ce ar trebui să reprezinte principala preocupare a Ministrului Educației sunt problemele stringente cu care se confruntă învățământul românesc: abandonul școlar ridicat, analfabetismul funcțional, infrastructura școlară precară cu cele 2400 de școli cu toaletele in curte, ca în Evul mediu, faptul ca 1 elev din 3 nu lucrează in domeniul studiat, ca suntem singura țară cu 4500 de profesori necalificați etc.

Doamnă Ministru, dacă nu sunteți capabilă să urmăriți și să încercați constant să rezolvați aceste probleme grave, mai bine dați-va demisia!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul USR Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.