Legea hărțuirii stradale a fost votată în Parlament
Hărțuirea sexuală și mesajele discriminatoare nu pot fi tolerate în spaţiul public
Ultima Ora Justiție Politic

Hărțuirea sexuală și mesajele discriminatoare nu pot fi tolerate în spaţiul public

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi, condamnă în mod ferm derapajele recente ale ministrului interimar de Finanțe, Orlando Teodorovici, în dialogul cu o jurnalistă de la o televiziune din România.

În data de 10 octombrie 2019, ministrul interimar Teodorovici a răspuns într-o manieră nepermisă jurnalistei care-i adresa o serie de întrebări după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament și guvernul Dăncilă a fost demis: ”Sunteți liberă diseară ca să vă spun ce? Nu prea vă văd la față!”, dialogul continuând înr-o formă greu de reprodus. ”Moțiunea de cenzură a dat jos guvernul, nu a eliminat însă și comportamente, limbaj si atitudini sexiste care aduc atingere demnității femeilor. Este inacceptabil ce s-a întamplat. E o hărțuire sexuală la locul de muncă și unde anume? În Parlamentul României! Acest tip de discurs este nu doar reprobabil, ci şi ilegal!” atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi într-un mesaj public pe pagina sa oficială.

”Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcţie publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje. Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declaraţii şi postări jignitoare din partea demnitarilor. Conform legii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are ca principală atribuţie tocmai sancționarea declaraţiilor și acțiunilor profund ofensatoare şi discriminatoare la adresa cetăţenilor României”, evidenţiază Cristina Iurişniţi. ”Vom sesiza CNCD cu privire la aceste declaraţii ale domnului Orlando Teodorovici, căruia îi solicit public să-şi ceară scuze reale, asumate pentru modul jignitor în care s-a adresat unei femei”, adaugă preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse. ”În România hărțuirea sexuală și  hărțuirea la locul de muncă sunt realități dureroase pe care autorităţile au datoria legală şi morală să lee combată, nu să le amplifice prin declaraţii umilitoare!” subliniază deputata USR Cristina Iurişniţi.

În trecut, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a mai trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sesizări pe numele consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov și al fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care au propagat în spaţiul public o serie de simboluri și declarații naziste, precum și a ex-ministrei Doina Pană, pentru jigniri la adresa românilor din diaspora.

,,Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. Dar mai mult decât atât, fac un apel către toţi politicienii, indiferent de afilierea politică să descurajeze astfel de manifestări şi să le sancţioneze cu fermitate atât pe plan personal, cât şi în cadrul formaţiunilor politice din care fac parte. Avem datoria să dăm un exemplu adecvat, să creştem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi respectul pentru funcţia publică şi legislaţia în vigoare”, a conchis preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi conform unui comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.