JAFUL: DOAR 28,2% din FACTURĂ este energie electrică. Restul sunt TAXE 1
Ultima Ora Economic Politic Social

JAFUL: DOAR 28,2% din FACTURĂ este energie electrică. Restul sunt TAXE

Conform datelor oficiale ale Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), doar 28,2% din factura de energie electrică reprezintă curentul propriu-zis. Restul sunt taxe şi impozite, de la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) la suportul de cogenerare  sau suport pentru regenerabile – adică certificate verzi. Ce însemnă fiecare? Să începem cu cogenerarea.

Un ordin recent al preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) mărește facturile la curent ale cetățenilor. Asta în măsura în care urmează o perioadă în care cetățenii fac, sau ar vrea să facă multe cheltuieli pentru Sărbători. Să vedem ce este cogenerarea.

Pentru o factură aferentă unui consum mediu lunar de 150 kWh, cam cât este consumul unui apartament cu trei camere din Bucureşti, contribuţia pentru cogenerare plătită de consumator este aşadar acum de aproape 1,9 lei/lună.

În România avem aproximativ 8 milioane de consumatori de nergie electrică. De aici puem calcula că românii plătes 40 de milioane de euro pe an pe acestă taxă de cogenerare.

Banii din această contribuţie merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, adică termocentrale, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. Susținere înseamnă retehnologizare, pentru aceasta s-a pus taxa.

Dar…

Conform raportului “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, adică anul trecut, în România 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează în afara legii din cauză că nu au fost retehnologizate.

Păi, dacă dăm 40 de milioane de euro pe an pentru cogenerare, unde sunt banii noștri?

Ce înseamnă termocentralele în sistemul energetic național

Cât de importante este termocentrala? Sistemul energetic este format din producători, transportatori și consumatori de energie. Foarte important este faptul că energia produsă trebuie să fie egală cantitativ cu energia consumată, altfel sistemul intră în colaps. Echilibrarea se face prin termocentrale.

Atunci când consumul este mai mic decât producția, se scot din fucnțiune turbine din termocentrale. Când consumul este mai mare decât producția, turbinele de rezervă din termocentrale sunt puse în funcțiune și se echilibrează sistemul energetic. Astfel, termocentralele sunt unități tampon, esențiale pentru echilibrarea sistemului energetic național.

Faptul că nu sunt retehnologizate este un atentat la siguranța națională. Cu toate acestea, statul Român va inchide toate minele care alimentează cele două termocenrtalele din Valea Jiului. Ce se va întâmpla ulterior? Nu se știe!

Ce conține factura noastră de electricitate…

Marfa propriu-zisă, adică energia, costă o treime din preţ, restul este ”ambalajul”.

Acesta din urmă înseamnă, în primul rând, serviciul de distribuţie, care reprezintă 35,7% din factuă. Distribuţia este acea parte a transportului energiei electrice care se face prin reţele zonale, prin firme private, spre deosebire de transportul naţional, care se face prin Transelectrica, firmă de stat, şi care costă 3,9% din factură.

Toate investiţiile sunt plătite de consumatori

La acestea se adaugă costurile de cogenerare, adică de retehnologizare a termocentralelor, care reprezintă 5,8% din factură, apoi certificatele verzi, 2,5%, care acoperă costurile instalaţiilor care produc energie regenerabilă, sau ”verde”. Din câte se poate observa, toate investiţiile făcute în sistem sunt suportate de consumator, acesta fiind motivul principal pentru care preţul final are „compoziţia„ pe care o prezentăm aici.

Suntem campioni europeni la capitolul taxe pe energie

În fine, la toate acestea se adaugă preţul de furnizare, 3%, de servicii de sistem, 3% şi TVA, 20% – şi avem tabloul complet. Preţul unui  kilowatoră în România, la consumatorul casnic, este de 0,539 lei, unele din cele mai mici preţuri din Europa. Potrivit unei analize făcute de Comisia Europeană în primul trimestru al acestui an, kWh costă, în monedă europeană, 13 eurocenţi în România, 9 eurocenţi/kWh în Bulgaria, iar în Ungaria 11 eurocenţi/kWh. Restul ţărilor au preţuri peste noi. La capitolul taxarea electricităţii, suntem însă campioni europeni

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.