Guvernul vrea eliminarea imprimantelor în instituțiile statului
Guvernul vrea eliminarea imprimantelor în instituțiile statului
Social Ultima Ora

Guvernul vrea eliminarea imprimantelor în instituțiile statului. Dispare ”Dosarul cu șine”

Guvernul vrea eliminarea imprimantelor în instituțiile statului

Guvernul, prin, Institutul Național de Administrație (INA),  a organizat, astăzi, la Palatul Parlamentului, cea de-a doua ediție a evenimentului INAEXPO, la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului privat și ai mediului academic pentru a găsi soluții de simplificare a interacțiunii interinstituționale, în beneficiul cetățenilor.

Tema centrală a evenimentului a fost „Simplificare prin digitalizare în administrația publică”, iar formatul (conferință, expoziție interactivă și gală) a fost conceput astfel încât să reunească actorii digitalizării din România, să genereze o dezbatere reală și să pună bazele unei cooperări viitoare mai coerente.

Dezbaterea s-a axat pe digitalizarea serviciilor publice și pe eforturile de inovare, respectiv consolidarea și simplificarea procesului administrativ.

Una dintre principalele deficiențe identificate a fost lipsa de coordonare și armonizare între multiplele inițiative lansate care vizează procesul de digitalizare în admninistrația publică.

În acest context, INA poate fi o platformă de dialog și de armonizare a inițiativelor instituțiilor cu competențe în domeniul digitalizării, inclusiv din perspectiva dezvoltării de competențe în administrația publică.

Președinta INA, Ioana Melenciuc-Ioan:

„INA poate funcționa ca un hub pentru administrația publică. Concret, INA poate contribui la definirea direcțiilor strategice referitoare la simplificare administrativă și, pe baza acestora, poate contura o platformă în care să fie integrate inițiativele publice din domeniul digitalizării prin care să se asigure o complementaritate între acestea.

În acest fel, se vor putea evita dublările, se va asigura interoperabilitatea între diverse sisteme și se vor reduce cheltuielile.”

Ioana-Melenciuc-Ioan
Ioana-Melenciuc-Ioan

La expoziția interactivă INAEXPO au participat companii private și reprezentanți ai mediului academic cu proiecte a căror aplicabilitate se extinde și înspre simplificarea administrativă. Proiectele expuse au captat atenția participanților și au pus chiar bazele unor cooperări viitoare.

La Gala INAEXPO au fost premiați partenerii și colaboratorii INA care și-au adus contribuția pentru o administrație publică mai performantă.

Cu această ocazie, a fost lansat „Ghidul inovării digitale în sectorul public” și au fost prezentate rezultatele proiectului „Dezvoltarea de soluţii pentru tranziţie către o administraţie publică digitală în România” (cod SIPOCA 1276/cod SMIS 161684).

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, i-a asigurat pe angajații din subordinea sa că nu vor fi disponibilizări, ci, dimpotrivă, instituția pe care o conduce va avea nevoie de mai mulți angajați.

Ministrul spune că în cel mai scurt timp, imprimantele vor dispărea din dotarea instituțiilor statului.

Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia,
Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.