Guvernul României nu va avea reprezentat la negocierile din Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea Procurorului Șef European 1
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Justiție Politic

Guvernul României nu va avea reprezentat la negocierile din Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea Procurorului Șef European

România nu va face parte din echipa celor trei ambasadori care vor reprezenta Consiliul UE la negocierile cu PE pentru numirea şefului Parchetului European.

Când un candidat are aceeaşi naţionalitate ca unul din statele ce îşi delegă un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede că următorul stat membru ce va deţine Preşedinţia Rotativă a UE va trimite un ambasador în locul celui de dinainte.

“Procesul este stabilit de către Consiliu. Consiliul a definit o ierarhie iniţială a celor trei candidaţi, apoi echipa de negociatori care va avea discuţii cu Parlamentul să vadă cum putem reconcilia poziţia celor două instituţii este un grup de trei ambasadori din trei ţări, care reprezintă statele ce urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE”, a declarat Romain Sadet.

Cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliului UE viitorul procuror-șef al Parchetului european sunt Ingeborg Grassle, Claude Moraes și Judith Sargentini. Doi sunt din partea Partidului Popular European și unul este de la socialiști. Cei doi din PPE o susțin pe Kovesi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.