Guvernul Dăncilă aruncă bomba. ”Ne ținem de cuvânt pentru bunăstarea românilor”
Scandal în PSD. Liderii de partid sar unii la gâtul altora
Ultima Ora Politic

Guvernul PSD aruncă bomba. ”Ne ținem de cuvânt pentru bunăstarea românilor”

În ultimul an, românii sunt cetățenii europeni cu cele mai mari creșteri salariale, fapt care confirmă viabilitatea măsurilor adoptate conform Programului de guvernare propus de PSD. Deciziile Executivului și ale majorității parlamentare au ca efect majorarea veniturilor mai multor categorii de salariați, după intrarea în vigoare a Legii de aprobare a OUG 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, începând din luna mai a.c., s-au efectuat  majorări salariale pentru o serie de categorii de personal. A fost introdusă acordarea indemnizaţiei de hrană pentru personalul din universităţile de stat, iar gărzile au fost eliminate din limitarea sporurilor la 30% în ceea ce privește personalul din unităţile sanitare. Totodată, actul normativ stipulează posibilitatea unităţilor sanitare de monospecialitate şi serviciilor de ambulanţă judeţene de ambulanţă să beneficieze de majorarea procentului aplicat asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unităţi sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor prevăzute.

O altă măsură se referă la acordarea unei majorări salariale cu 20% pentru personalul încadrat în funcţiile de inspector şcolar general adjunct, inspector şcolar de specialitate şi inspector şcolar. De asemenea, angajații din aparatele proprii ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%. Nu în ultimul rând, personalul didactic din învăţământul special şi special integrat, precum şi din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională şi din structurile coordonate, monitorizate şi evaluate de către acestea, vor primi o creștere cu 15% a salariului de bază.

Guvernul și majoritatea parlamentară PSD încurajează și personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor, ce beneficiază acum de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022.

De majorări ale salariilor se bucură acum și cadrele de specialitate criminalistică, deoarece pe perioada în care desfăşoară activități de expertiză criminalistică persoanele care ocupă funcţii de conducere beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%, iar cele cu funcţii de execuţie cu 5%.

O altă prevedere pozitivă se referă la câștigurile obținute în cazurile în care ar rezulta un salariu de bază mai mic în urma promovării în funcţie, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradaţie, situații în care va fi păstrat salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradaţie.

Este indiscutabil că progresele făcute de România în ultimii doi ani și jumătate sunt de necontestat, iar cetățenii beneficiari văd creșterea gradului de bunăstare în propriile buzunare. De remarcat este și faptul că câştigul salarial mediu nominal net a urcat în ultima perioadă de la o lună la alta, ajungând la 3.115 lei în aprilie, în creştere faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%). Spre comparație, salariul mediu net din ianuarie 2019 a fost în România de 2.936 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În concluzie, sunt semne bune și rezultate palpabile a ceea ce PSD a făcut de când a preluat guvernarea, îmbunătățirea traiului românilor fiind principala noastră preocupare!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.