DEZASTRU pentru milioane de români. ROBOR a atins un prag maxim
Ultima Ora Breaking News Economic

Guvernul Dăncilă pregătește nouă taxă. Vezi cât vom plăti în plus

Guvernul Dăncilă pregătește nouă taxă. Vezi cât vom plăti în plus

După ce au scăzut salariile unor categorii de bugetari, dar nu și ale parlamentarilor, Guvernul se pregătește să ia încă niște bani de la români. Practic, se pune la cale o nouă taxă, taxa pe ambalaje.

Românii vor plăti câte 2 lei garanție pentru ambalajele produselor, bani pe care îi vor primi înapoi dacă reciclează ambalajul.

”Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucata

b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG.

În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: ”sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.
Vom putea recupera acești 2 lei pe ambalaj, dacă-l ducem înapoi la magazin.

Practic, vom achita o garanție de reciclare a ambalajelor.vom duce la reciclare ambalajele produselor pe care le cumpărăm, va trebui să achităm, pe lângă prețul produsului, și o garanție pe ambalaj în valoare de 2 lei, bani pe care îi vom primi înapoi când reciclăm ambalajul. „Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG în dezbatere.

În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: „sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.

În prețul final al produsului va trebui să fie evidențiat prețul acestei garanții în valoare de 2 lei, operatorii economici fiind obligați să facă arate care e prețul produsului și garanția de reciclare, separat. De asemenea, la cumpărare, va trebui să ni se spună că ambalajul respectiv e reutilizabil și cum poate fi preluat pentru a fi refolosit, dar și faptul că vom primi cei 2 lei înapoi dacă venim cu el la reciclare.

citește și : Mită de 3 milioane de euro la Nuclearelectrica. DNA a intrat pe fir

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanției”, scrie în proiectul de OUG, acum existând doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.