Guvernul Dăncilă a dat Ordonanța. Uber și Taxify loviți din plin
Guvernul se laudă cu reglementarea Uber, Bolt şi Clever. ”Opoziția vrea doar „frumoase victorii” în Parlament”
Ultima Ora Politic Social

Guvernul Dăncilă a dat legea. Uber și Taxify loviți din plin

Guvernul a eliminat sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, încât „sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, dar va reglementa și activitatea de ridesharing printr-un act normativ care va fi adoptat în maxim două – trei săptămâni, a declarat vineri vicepremierul Daniel Suciu.

„Astăzi, în ședința de Guvern, am adoptat o ordonanță de urgență îndelung dezbătută în spațiul public și anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Am operat două modificări – și anume am transferat atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închiriere de la autoritățile administrației publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparență decizională timp de 10 zile, inclusiv autoritățile locale au fost de acord și nu au ridicat observații vizavi de acest punct”, a precizat vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, prin a două modificare operată a fost eliminată sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003, astfel încât „sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”.

„Vreau să fac mențiunea că acest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, împotriva niciunei activități economice, ci, din contra, ne dorim să reglementăm și punem stop și capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp. În ultimele zile, am avut discuții și nu puține cu reprezentanții platformelor de ridesharing și, de asemenea, până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, vom emite un alt act normativ astfel încât și activitatea de ridesharing să fie reglementată. Ultima discuție pe care am avut-o a fost alaltăieri, s-a constituit un grup de lucru alături de colegii noștri de la Ministerul Transporturilor și va confirm că în maxim două – trei săptămâni, așa cum evaluăm, vom avea și un act normativ care să reglementeze activitatea de ridesharing. Repet, nu este un act normativ îndreptat împotriva niciunei activități economice, ci, din contra, cei din ridesharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate și tocmai acest lucru – va pot confirmă – că-l vom face în perioada imediat următoare”, a mai spus Suciu.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat, la Palatul Victoria, că în proiectul de OUG adoptat de Guvern se regăsește și o prevedere privind prelungirea licențelor de transport.

„Suplimentar, în acel proiect de ordonanță, mai era prelungirea licențelor de transport pe o perioada de 4 ani. Datorită observațiilor pe care le-am primit de la Ministerul Justiției că această prelungire trebuia făcută de către autoritățile locale, în prima faza, printr-un ordin de ministru emis în 2018, ordinul de ministru fiind anulat în instanța, această prelungire se va face prin ordin de ministru, un ordin pe care, deja, l-am pus pe transparență, îl voi semna în perioada imediat următoare pentru a nu există niciun fel de probleme pe transportul interjudețean”, a explicat Cuc.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.