rezultate exit poll
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic

Guvernul A DECIS. De câți susținători vor avea nevoie candidații la europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat, miercuri, un proiect de Hotărâre a Guvernului privind stabilirea modelului listei susţinătorilor pentru candidații la alegerile europarlamentare.

Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători, în timp ce candidaturile independente trebuie însoțite de o listă cuprinzând cel puțin 100.000 de susținători.

Lista susţinătorilor constituie un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

Modelul listei susţinătorilor şi cel al declaraţiei pe propria răspundere sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului listei de susţinători care va fi folosit la alegerile europarlamentare din 2019 prevede că „pentru o corectă identificare și individualizare a susținătorilor, respectiv pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege de către Biroul Electoral Central sunt suficiente următoarele date cu caracter personal”, potrivit notei de fundamentare:

a) numele și prenumele;

b) domiciliul;

c) data nașterii;

d) denumirea, seria și numărul actului de identitate.

„În ceea ce privește declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o dea persoana care întocmește lista susținătorilor a fost luat în considerare faptul că aceasta se află sub incidența articolului 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, la datele cu caracter personal menționate mai sus a fost adăugat codul numeric personal al persoanei care dă declarația pe propria răspundere”, potrivit Hotărârii de Guvern.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.