gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar a fost adoptat în Camera Deputaților
Proiect de lege respins. Deputații care săvârșesc abateri grave nu scapă de suspendare
Ultima Ora Politic

gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar a fost adoptat în Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 3 aprilie, cu votul Grupului Parlamentar al PSD, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.104/2018 privind implementarea programului guvernamental “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

Programul, inițiat de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, constă în crearea, la libera alegere a părinților, a unui cont special de economisire sub formă de depozit, pentru oricare copil care nu a împlinit vârsta de 18 ani. Pe numele titularului se deschide un singur cont individual de economii Junior Centenar, automat la unităţile Trezoreriei Statului. În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către părinții titlularului contului sau de către alte persoane, sume de bani în lei. Copiii și adolescenții care au deschise astfel de conturi beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de miniumum 1.200 lei. Practic, statul român le oferă o dobândă de 50% din valoarea depozitului sub forma acestei prime.

De asemenea, sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la expirarea depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Elaborarea acestei ordonanțe în regim de urgență a fost impusă de situația actuală din România, respectiv de necesitatea stringentă de implementare a unor programe care să asigure condiții de dezvoltare și formare a tuturor copiilor, de la naștere și până la majorat, astfel încât să fie garantată egalitatea de șanse. Educația a fost și va rămâne pentru social-democrați un domeniu de interes major, regăsindu-se mereu pe agenda publică, ocupând un loc prioritar în Programul de guvernare. “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este un instrument de economisire pentru viitorul copiilor, care încurajează investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație.

De acest Program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.  “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este prima măsură reală de sprijin financiar a tinerilor aflați în astfel de situații luată de vreun partid aflat la guvernare în țara noastră.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.