GRECO a dat de pământ cu Viorica Dăncilă! Guvernul va publica Raportul 1
Viziunea PSD: Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, o măsură necesară pentru români și România
Ultima Ora Justiție Politic Social

GRECO a dat de pământ cu Viorica Dăncilă! Guvernul va publica Raportul

Guvernul a dat miercuri avizul pentru publicarea raportului GRECO, care va fi făcut public pe data de 9 iulie la ora 11.00. Premierul Viorica Dăncilă a dat de înțeles că recomandările GRECO nu ar fi obligatorii și că nu ar exista niciun motiv pentru desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, contestată în raportul GRECO. Grupul a răspuns însă că „recomandarile GRECO nu sunt optionale”. Lucru care îi va ridica în cap Vioricăi Dăncilă tot PSD-ul, înspecial pe zona Justiției.

”Vedem ce puncte putem îndeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem îndeplini. Și Franța are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a îndeplinit”, a declarat Dăncilă. Pentru a lămuri dacă deciziile sale sunt sau nu obligatorii, Ziare.com a întrebat chiar GRECO:

„Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca ‘membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO’.Acest lucru se realizeaza prin intermediul presiunilor din partea celorlalti membri si prin evaluari reciproce, care in final conduc la o procedura de conformitate sau, in cazul tarilor care nu fac suficient pentru a pune in aplicare recomandarile, o procedura de neconformitate”, este raspunsul GRECO la solicitarea Ziare.com.

GRECO se declară foarte îngrijorat de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilorîn Justiție și recomandă guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar”.

Grupul statelor împotriva corupției, GRECO, a constatat, în timpul sesiunii plenare din iunie, că din cele cinci recomandări formulate în 2017 în urma procedurii de evaluare ad-hoc a României, doar una singura a fost implementată.

Potrivit acestora, experții GRECO, organism al Consiliului Europei, se declară foarte îngrijorați de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați și recomandă Guvernului să desființeze această”anomalie a sistemului judiciar” care pune în pericol independența justiției.

Experții GRECO se tem că secția specială poate fi folosită în scopuri politice și critică faptul că Guvernul a scos activitatea secției în afara autorității procurorului general.

Potrivit surselor G4Media.ro, în raport se mai arată că România nu doar că a ignorat total și a încălcat recomandarea de a desființa secția specială, ci a întărit-o detașând polițiști care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrați.

Amintim că, în ce de-a 78 a sesiune plenara, din decembrie 2017, GRECO a decis declanșarea procedurii prevăzute de regula 34 în ce privește România , adică o procedura de evaluare ad hoc.

Motivul declanșării Regulei 34 a fost așa numita reformă a sistemului judiciar forțată de majoritatea PSD- ALDE în Parlamentul României. Evaluarea GRECO s-a extins ulterior asupra modificărilor succesive de legislație realizate prin OUG.

Raportul de evaluare GRECO a fost adoptat în martie 2018 iar în sesiunea plenară care se desfășoară în perioada 17-21 iunie s-a discutat în ce măsură cele cinci recomandări au fost implementate de autoritățile de la București.

Cele 5 recomandări vizează:

1. Impactul modificărilor asupra pensionarilor anticipate și asupra promovărilor pe criterii de merit și specializare ;

2. Înființarea și funcționarea secției speciale;

3. Cadrul legal pt asigurarea independentei procurorilor;

4. Drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților;

5. Răspunderea materială a magistraților pt erori judiciare.

Din cele cinci recomandări, experții GRECO notează că doar recomandarea numărul 4 poate fi considerată implementată. Prin decizia CCR 45/2018 s-a stabilit că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă activitate, cu excepția celor didactice din învățământul universitar.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei înființat în anul 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra corupției. GRECO, care este, de asemenea, deschisă pentru statele non-europene, are în prezent 49 de membri (48 de state europene și Statele Unite ale Americii). Începând cu august 2010, toți membrii ai Consiliul Europei au fost membri ai GRECO.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.