Bombă. Merkel a sunat-o pe Dăncilă. Primul ministru al României e în corzi
Șoc la Guvern. Scrisoarea din Germania care va schimba totul
Ultima Ora Politic

Germania îi dă nucleara lui Dăncilă. Se cere de urgență demisia

Ambasada Germaniei la București a anunțat marți că se alătură celor spuse de reprezentanţii comunităţii evreieşti din România referitor la recentele manifestări defăimătoare la adresa preşedintelui Iohannis, precum şi la trivializarea suferinţei de nedescris a victimelor Holocaustului din partea a doi demnitari ai Guvernului Dăncilă: ministrul Culturii, Daniel Breaz, și consiliera premierului, Dana Varga.

Reprezentanța diplomatică a distribuit pe pagina oficială de Facebook postarea președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, care s-a declarat ”foarte surprins de declarațiile recente al domnului Valer Breaz – ministrul culturii și identității naționale și ministru interimar al educației naționale”, care a relativizat Holocaustul spunând că ”de-a lungul timpului au fost şi momente mai delicate, să nu le spunem neplăcute”.

”Există însă limite, granițe, bariere peste care nu se poate trece. Conceptul de Holocaust sau Shoah, cataclismul care s-a întâmplat în mod dorit, cu cele mai performante metode industriale ale omorului, practicate de regimul nazist și cele colaboraționiste, nu poate fi ambalat în moduri foarte abile pentru că omorurile au fost omoruri. Uciderea a 280.000-380.000 de evrei din România și aproximativ 135.000 de evrei din teritoriul ocupat vremelnic de de autorităţile horthyste, nu poate și nu trebuie să fie în niciun fel ignorată sau atenuată”, a scris Vainer pe Facebook.

El a amintit că este unul dintre supraviețuitorii Holocaustului din România, subliniind că poate să spună foarte multe lucruri despre ceea ce a trăit personal și despre ceea ce a trăit alături de familia sa.

”Iată de ce reprob total elucubraţiile verbale ale domnului ministru Breaz în legătură cu Holocaustul din România. Sunt și mai mâhnit pentru că acum două zile am avut o discuție față în față și mi s-a părut un om foarte rezonabil”, a subliniat Aurel Vainer.

El s-a referit și la “evenimentul editorial” în care președintele Klaus Iohannis, ”român de etnie germană”, a fost asemuit cu Adolf Hitler.

”A fost o caricatură penibilă, îngrozitoare. Nu pot admite că trăiesc împreună cu co-religionarii mei într-un stat condus de un nazist, așa cum a încercat și doamna consilier de stat Varga să îl înfățișeze pe Președintele României. Sunt indignat și protestez împotriva pentru acest lucru! Nu puține au fost mărturiile în care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și-a exprimat compasiunea și regretul profund pentru Holocaustul din România”, a adăugat Vainer.

”Fără îndoială, politica este politică, dar vorbesc din nou despre limite. De aceea, reprob această comparație sau o situare alăturată a Președintelui României cu Adolf Hitler, un criminal condamnat unanim de popoarele lumii democrate”, a conchis el, conform g4media.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.