George Maior, audiat în dosarul Kovesi, care nu conține nimic 1
Ultima Ora Justiție Politic

George Maior, audiat în dosarul Kovesi, care nu conține nimic

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, a fost citat pentru astăzi, 30 august, de către procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), condusă de Adina Florea, în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat.

În acest caz au fost audiați deja fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, ambii în calitate de martor. Florian Coldea a declarat, după aproape 4 ore de audieri, că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune și că poate ar trebui investigați cei care nu au făcut nimic pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, din Indonezia, în 2011.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Pe 28 martie, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

În acest dosar Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, este pusă sub acuzare pentru trei infracțiuni de mită, de abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. În mare, în dosar se susține că infractorul Nicolae Popa ar fi fost adus în România, de la Jakarta, cu un avion privat plătit, parțial, de firma Asesoft a lui Sebastian Ghiță. Inspecția judiciară susține că Laura Codruța Kovesi ar fi luat, personal, bani de la Sebastian Ghiță pentru acest transport. Lucru care este dovedit de două ori fals, din start. Poliția Română a comunicat oficial faptul că a plătit integral transportul. Mai mult, toate dovezile confirmă că plățile s-au făcut exclusiv către firma de transport aerian – nu către Kovesi. Totuși, Kovesi a fost pusă sub acuzare. Mai mult, comunicatul Poliției a fost preluat într-un alt comunicat, din 2017, al procurorului general Augustin Lazăr.

În 3 decembrie 2018, procurorul Adina Florea, de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a primit, pe bază de proces-verbal, prin intermediul unei persoane, un denunţ scris de Sebastian Ghiţă, în care omul de afaceri arată că, în primăvara anului 2011, Laura Kovesi, în calitate de procuror general al României, i-a cerut să plătească o sumă consistentă de bani pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al FNI, de la Jakarta. Ghiţă spune că, prin aceasta, Kovesi a urmărit obţinerea unui beneficiu de imagine, ca oportunitatea numirii sale, ulterioare, la şefia DNA. Plata serviciilor aeriene s-a făcut de către Asesoft, pentru închirierea unui avion privat. În schimb, Kovesi i-a promis lui Ghiţă că va interveni pe lângă procurorii care au instrumentat şi au prezentat în instanţă Dosarul “Tracia”, pentru a-l soluţiona în favoarea omului de afaceri. Anterior aducerii lui Nicolae Popa în ţară, prin aceste metode, Laura Kovesi a participat, în perioada 11-18 martie 2011, la un seminar chiar în Jakarta.

Anul trecut, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a anunţat că a început urmărirea penală in rem, ca urmare a declaraţiilor lui Ghiţă, şi că, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că Nicolae Popa a fost adus în ţară de către IGPR şi că toate costurile aferente transportului au fost achitate integral de către Poliţia Română.

Şi IGPR transmitea, tot anul trecut, oficial, că, referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian, pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, procedura a fost derulată de MAI, prin achiziţie publică, fiind purtate negocieri cu trei companii. Contractul ar fi fost semnat şi decontat de IGPR, fondurile fiind achitate integral din bugetul Ministerului de Interne.

Un control al ANAF Ploieşti, soldat cu încheierea unui proces-verbal din anul 2014, a identificat că, în aprilie 2011, Asesoft SA a înregistrat în contul contabil nr. 621.1, cheltuieli cu alte servicii prestate de terţi, suma de 268.689 de lei, în baza facturii nr. 25 din 11 aprilie 2011, emisă de SC Ion Ţiriac Air SRL, reprezentând contravaloare servicii externe de aviaţie generală – 65.400 de euro. La control, Asesoft nu a prezentat documente legale specifice care să justifice deductibilitatea cheltuielilor cu aceste achiziţii, cum ar fi ordine de deplasare, bilete de avion, rapoarte de activitate referitoare la eventuale deplasări externe ale reprezentanţilor societăţii, documente justificative de cazare, fapt ce nu a permis identificarea persoanelor care au fost beneficiare ale acestor cheltuieli, dacă aceste persoane au vreo calitate în firmă şi nici nu a putut fi determinată destinaţia şi necesitatea efectuării acestor achiziţii pentru activitatea generatoare de venituri.

Adică, nu se poate verifica pentru ce a primit SC Ion Ţiriac Air SRL bani de la Asesoft.

Mai mult, iată că nu Codruța Kovesi a luat bani de la Ghiță în acest, ci Țiriac. Pentru ce anume, rămâne de văzut.

Oricum, Poliția Română a făcut un anunț în scandalul plângerii depuse de omul de afaceri Sebastian Ghiță pe numele fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

”În ceea ce privește achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a unui cetățean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal și pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice.

Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câștigător operatorul economic S.C. ION ȚIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziționate au vizat transportul de pasageri, pe ruta București – Jakarta și retur.

Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011.

Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011.

Având în vedere faptul că legislația în vigoare la data respectivă stabilea în sarcina instituției obligativitatea de a face public anunțul de atribuire în termen de 45 de zile, la data de 26.05.2011, anunțul de atribuire nr. 107.978/26.05.2011, aferent achiziției în cauză, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

De asemenea, precizăm că toate documentele mai sus menționate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar informații pe acest subiect au mai fost comunicate public, la data de 9 ianuarie 2017, prin remiterea unui comunicat de presă de către instituția noastră”, a transmis Poliția Română.

În acest context, Parchetul General a transmis un comunicat de presă în data de 9 ianuarie 2017:

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate.

În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție. Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.