Tăriceanu, atac la adresa ambasadorului României, George Maior, după vizita din SUA
Ultima Ora Politic

George Maior ATACAT DUR de Tăriceanu. Vrea să fie retras din funcție

George Maior ATACAT DUR de Tăriceanu. Vrea să fie retras din funcție

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a ajuns miercuri la Comisia de politică externă a Senatului pentru a fi audiat în legătură cu ultimele sale declaraţii publice. Comisia a decis prin vot ca audierea să fie publică. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru în Comisia de politică a menţionat că „este o premieră” o astfel de audiere la Comisia de politică externă a Senatului. Tăriceanu a avut un discurs extrem de dur la adresa lui Maior, pe care l-a acuzat de numeroase abateri de la normele diplomaţiei.

„Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri (de formare a diplomaţilor – n.r.), îi recomand să prindă din zbor aceste reguli ale diplomaţiei. V-aţi obişnuit să apăraţi protocoalele din justiţie. E un mod de operare care este descalificant pentru un ambasador. Daca domnul ambasador cunoaşte rigorile misiunii sale şi totuşi a dorit să le ignore, aş dori să ne puneţi motivele.

Aţi devenit un agent politic partizan, preluat ca atare de ambasadele altor state. Acest lucru reprezinta o descalificare in punct de vedere profesional. Aceasta postura este de-a dreptul inacceptabila.

Vreau sa stiu daca aceste declaratii pe care le-ati facut au fost facute cu acordul MAE. Din puncutl meu de vedere, performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador este nesimificativa.

Domnul ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea. V-aţi exprimat propriile opinii politice şi aţi angajat România în luptele politice interne din SUA. Misiunea dvs. nu poate să continue în condiţiile prezente”, a declarat Tăriceanu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va transmite o scrisoare către Ministerul Afacerilor Externe pentru retragerea lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA.

„Apreciez că dl ambasador nu și-a îndeplinit misiunea de a reprezenta și promova politica guvenrului români. Ați promovat propriile opinii politice, ați implicat SUA în politica internă din România și ați implicat România în luptele politice din SUA. Am să solicit membrilor comisiei să adresăm o scriosare ministerului de externe în care să considerăm că misiunea dvs nu poate continua mai departe în condițiile prezente”, a declarat Tăriceanu.

În replică, Maior a precizat că vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă a fost doar meritul diplomaților români.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.