Secretarul General Adfjunct al NATO, Mircea Geoană
Secretarul General Adfjunct al NATO, Mircea Geoană
Justiție Ultima Ora

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că, Ionuț Costea, cumnatul său, condamnat la 6 ani de închisoare în România trebuie să-și ispășească pedeapsa

Secretarul General Adjunct al NATO, Miecea Geoană crede că justiția trebuie să-și facă datoria și în cazul cumnatului său, Ionuț Costea care are de efectuat șase ani de pușcărie pentru fapte de corupție.

Ionuț Costea va fi extrădat din Turcia acolo unde a fost găsit și arestat de către polițiști.

„Aș vrea să fiu foarte clar – toți oamenii sunt egali în fata legii, indiferent de numele pe care îl poartă sau de gradele de rudenie. Și fiecare răspunde personal pentru propriile fapte. Deciziile justiției trebuie respectate întocmai și duse la îndeplinire fără excepție.

Asta înseamnă un stat de drept. Instituțiile abilitate din Romania să-și facă datoria, așa cum prevăd legile țării, inclusiv pentru aducerea în țară a celor care încearcă să se sustragă efectelor legii și de la executarea sentințelor hotărâte de justiția română. În astfel de cazuri, nu poate exista niciun calcul politic sau acte de clemență”, a spus Geoană, pentru Libertatea..

Ionuț Costea dat în urmărire generală
Ionuț Costea dat în urmărire generală

Precizările secretarului adjunct al NATO vin în contextul în care, ministrul justiției Alina Gorghiu a declarat la finalul vizitei desfășurate la Istanbul, în 22 mai, unde a participat într-o delegație condusă de premierul României, Marcel Ciolacu, că procedurile de extrădare în cazul lui Ionuț Costea sunt în derulare.

Alina Gorghiu: „Nu sunt progrese” „Am discutat astăzi (marţi 22 mai- n.r.) cu ministrul de justiţie din Turcia despre mai multe subiecte.

Priorităţile comune au fost legate de digitalizarea sistemului judiciar. Dânşii au mai multe proiecte de dezvoltare, de modernizare a sistemului de justiţie privitor la dimensiunea digitalizare(…) În speţă avem cazuri, aşa cum menţionaţi dumneavoastră, cazul Costea, care sunt nume sonore, dar avem cetăţeni care săvârşesc infracţiuni, sunt condamnaţi în România, pleacă inclusiv pe teritoriul Turciei şi pe care încercăm să îi recuperăm (…).

Momentan (în cazul Costea – n.r.) nu există un progres. Aşteptăm să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia pe care ne-o dorim, ca în cazul fiecărui alt fugar. În condiţiile în care vom vedea paşii suplimentari făcuţi, vă asigur că voi da toate informaţiile atât instituţiilor din România, cât şi presei”, a explicat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, ministrul justiiției
Alina Gorghiu, ministrul justiiției

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.