Gabriela Podasca
Gabriela Podașcă: Invit primarii de sector la o discuție serioasă despre cum putem face o Capitală prietenoasă cu copiii
Ultima Ora Politic

Gabriela Podașcă: Invit primarii de sector la o discuție serioasă despre cum putem face o Capitală prietenoasă cu copiii

Gabriela Podașcă, deputat PRO România de București, a trimis marți, 2 iulie, adrese către toți primarii de sector din Capitală prin care îi invită la o dezbatere despre modul în care autoritățile publice locale se pot implica pentru îmbunătățirea condițiilor urbane în acord cu nevoile copiilor și părinților acestora.

”Ca deputat de București, dar și de părinte care își crește copilul în acest oraș, este de datoria mea să mă asigur că politicile și programele locale se adresează și nevoilor copiilor și ale părinților acestora. Copiii trebuie să fie în centrul intereselor noastre și îmi doresc să implic autoritățile publice locale pentru un demers unitar care să ia în serios această problemă”, a declarat Gabriela Podașcă.

În acest sens, deputatul Gabriela Podașcă a transmis primarilor de sector o serie de propuneri concrete discutate cu organizațiile neguvernamentale care activează în zona drepturilor copilului despre măsurile care pot fi luate pentru crearea unui ecosistem urban prietenos copiilor. Dintre acestea, cele mai importante sunt: asigurarea siguranței copiilor în spațiile de joacă prin verificarea, repararea și curățarea periodică a echipamentelor de joacă, iluminatul public al spațiilor de joacă, monitorizarea atentă a respectării legislației cu privire la fumatul în spațiile de joacă pentru copii sau al igienizării spațiilor în care se plimbă animale, inclusiv prin acordarea de amenzi potrivit legii, creșterea numărului de toalete publice, în special în parcuri, marcarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni des frecventate de copii (grădinițe, școli, parcuri) sau eliberarea trotuarelor pentru a permite accesul părinților cu cărucioare pentru copii.

”Sunt măsuri de bun-simț, care nu implică mari eforturi financiare, ci doar puțină deschidere și inițiativă. Ne-am săturat cu toții să auzim de cazuri de copii care s-au accidentat în spații de joacă improprii și cred că a venit timpul ca autoritățile publice locale să demonstreze că le pasă cu adevărat. Mi-aș dori ca primarii să aibă ambiția de a face aceste lucruri și de a le oferi o experiență pozitivă în acest oraș copiilor noștri”, a spus Gabriela Podașcă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, la începutul anului 2018, în România numărul total de copii din mediul urban a fost de 2.28 milioane, cele mai ridicate rate ale natalității înregistrându-se în regiunea București-Ilfov (9,7 născuți-vii la 1.000 de locuitori). Datele arată astfel un trend ascendent cu referire la numărul de copii care se nasc și vor crește în capitală. În plus, Bucureștiul figurează pe locul 4 în rândul capitalelor europene ca densitate a populației, după Paris, Londra și Atena, cu aproape 10.000 de locuitori pe kilometru pătrat.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.