Gabriela Firea, pusă la zid. Plan de urgență: modernizarea sistemului de termoficare și demiterea administraților Radet
Ultima Ora Politic

Gabriela Firea, pusă la zid. Plan de urgență: modernizarea sistemului de termoficare și demiterea administraților Radet

PNL Bucureşti solicită primarului Capitalei, Gabriela Firea, un plan de urgenţă pentru modernizarea sistemului de termoficare şi demiterea administratorilor RADET, a declarat, vineri, preşedintele filialei, Cristian Buşoi.

„PNL filiala Bucureşti cere doamnei primar Gabriela Firea un plan urgent de investiţii şi modernizarea sistemului de termoficare şi demiterea de urgenţă a celor doi administratori RADET – judiciar şi special -, care nu au reuşit de aproape doi ani şi jumătate să propună un plan de reorganizare viabil şi apoi adoptarea şi aprobarea planului bazat pe obiective concrete.

Şi dacă nu există specialişti în echipa domniei sale care să-i pună la dispoziţie un astfel de plan, PNL se oferă să i-l pună la dispoziţie”, a spus Buşoi într-o conferinţă de presă.El a prezentat câteva soluţii pentru RADET, respectiv trasferul de afacere către o companie nouă înfiinţată legal, condusă de oameni cu experienţă, stimularea unui sistem competitiv cu mai mulţi furnizori privaţi, pregătirea, finanţarea şi implementarea unui plan accelerat de investiţii în două etape, până în 2022 şi până în 2023.

„În tot sistemul e nevoie de eficientizare, de investiţii, de noi surse de producţie, de limitarea pierderilor, nu doar în sistemul de transport şi distribuţie, dar şi în sistemul de producţie”, a arătat Buşoi.Liberalul a criticat situaţia de la RADET, „un dezastru de administrare şi planificare a administraţiei PSD de la nivelul Capitalei”.

„Frigul din casele oamenilor este rezultatul unui şir de decizii greşite şi al nepriceperii administraţiei PSD din Capitală. Prima decizie proastă a fost aceea care a băgat RADET şi ELCEN în insolvenţă blocând investiţiile în loc să facă un transfer către o companie legal constituit. Apoi, primăria s-a gândit să cumpere centralele ELCEN şi tot ceea ce ţinea de retehnologizare trebuia făcut prin finanţare a UE sau a BEI. Primăria şi doamna Firea s-au sucit şi nu au mai cumpărat centralele ELCEN, ci una dintre creanţele către ELCEN, pentru ca apoi să facă printr-o dare plată preluarea unor active ELCEN.

O altă prostie – planul de reorganizare a RADET nu a fost aprobat în adunarea creditorilor, iar administratorul judiciar al RADET, ROMINSOV, recunoaşte public că Primăria Bucureşti nu a aprobat componenta de finanţare a planului de reorganizare. Una dintre deciziile cele mai proaste este înfiinţarea companiilor publice de către administraţia PSD condusă de doamna primar, companii care au fost recent desfiinţate în instanţă, asta însemnând desfiinţarea într-un viitor apropiat a Companiei Energetica, ce avea şansa şi sarcina modernizării sistemului de termoficare”, a spus Buşoi.

El a mai afirmat că există riscul ca Primăria Capitalei să piardă fondurile europene pentru modernizarea sistemului de termoficare din cauza insolvenţei RADET.

Buşoi a adăugat şi că primarul general face o încercare nereuşită de a da vina pe PNL în cazul sistemului de termoficare.”Este o încercare nereuşită pentru că toţi înţeleg care sunt adevăraţii responsabili pentru situaţia în care a ajuns astăzi sistemul de termoficare. Un responsabil foarte important este fostul primar, care an de an a transferat către RADET şi ELCEN câteva zeci, uneori sute de milioane de lei în minus faţă de ceea ce a consumat şi a apărut acea datorie imensă care a blocat relaţia funcţională, şi apoi actuala administraţie condusă de doamna primar Firea, care de doi ani şi jumătate nu a făcut nimic.

Ba mai mult, cu decizia intrării în insolvenţă a RADET a făcut foarte grea, dacă nu chiar imposibilă absorbţia de fonduri europene pentru modernizarea reţelei şi reducerea pierderilor”, a susţinut el.La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Alexandru Nazare, a arătat că liberalii propun demararea unui program operaţional pentru dezvoltarea Bucureştiului.

„PNL propune oficial acest program operaţional actualului primar şi în acelaşi timp vrem să deschidem o serie de consultări publice în care să stabilim care sunt toate priorităţile tematice ale acestui program şi să începem demersul de a face lobby pentru a obţine aceşti bani de la Bruxelles. (…) Fondurile din acest program nu vor mai putea fi cheltuite pentru alte spectacole, pentru că fondurile dintr-un program operaţional finanţat din fonduri UE nu pot fi mutate pe alte categorii de cheltuieli”, a afirmat Nazare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.