Viorica Dăncilă pleacă la Bruxelles. Se întâlnește cu cel mai aprig dușman al său
Ultima Ora Politic

Frans Timmermans îi dă ultimatul Vioricăi Dăncilă. ”Data viitoare acționez”

Peste 30 de procurori și judecători români au protestat, joi,  în față Palatului de Justiție din Bruxelles, față de repetatele modificări ale legilor justiției. De asemenea, o delegație a protestatarilor s-a întâlnit, tot joi, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, scrie aktual24.ro

Protestul magistraților a început la ora 15.00. Celor aproximativ 30 de magistrați români li s-au alăturat, pe treptele Palatului de Justiție din Bruxelles, și magistrați belgieni, care i-au aplaudat pe colegii lor români.

„Ministrul Justiției a devenit un fel de cap al Parchetului General – are posibilitatea să numească și să revoce procurorii șefi oricând dorește el. Justiția penală este ineficientă, DNA a fost tras pe linie moartă, poliția judiciară nu funcționează, grefierii sunt în protest, avocațîi au fost în protest, funcționarii din Administrația Națională a Penitenciarelor sunt și ei revoltați. Tot sistemul de justiție este nefuncțional. În plus, se adopta legi prin care se încearcă să se preiia controlul asupra carierei magistraților, în special a procurorilor și să se ușureze tratamentul penal asupra infractorilor. Este un lucru pe care noi, că judecători și procurori, nu îl putem acceptă. Noi am depus jurământul că protejăm dreptul cetățenilor onești și ii sancționăm pe cei care încalcă legea. Din păcate, legile se modifică atât de des încât mai degrabă favorizează necinstea (…) Atât judecătorii trebuie să se lupte pentru independența justiției, cât și politicienii și cetățenii onești”, a afirmat judecătorul judecătorul Cristi Danileț pentri hotnews.ro.

O delegație a protestatarilor s-a întâlnit  și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Procurorul Bogdan Parlog, care a făcut parte din delegația care s-a întâlnit cu Timmermans, a spus că prim-vicepreședintele Comisiei Europene le-a transmis că o eventuală adoptare de către guvern a ordonanțelor pe modificarea Codurilor penale și a contestației în anulare pe decizii definitive ale instanței supreme ar însemna încălcarea liniei roșii.

„A fost o întâlnire de 45 de minute, au fost discuții strict tehnice legate de impactul și efectele tuturor modificărilor pe legislația în justiție. Ne-a comunicat, așa cum a spus și ieri, că s-a ajuns la capătul răbdării și că orice pas în sensul legiferării Ordonanțelor despre care s-a vorbit înseamnă automat încălcarea liniei roșii. A spus că nu va mai există vreo șovăire în a acționa potrivit competențelor, nu vor mai există discuții și avertismente. A explicat foarte clar că din acel moment se va acționa”, a spus procurorul.

Protestul este organizat de “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.