FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE
Ultima Ora Politic

FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE

FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE

Astăzi, 26 iulie 2018, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat printr-o conferință de presă bilanțul mandatului. 

Principalele subiecte au fost : democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană , consensul politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului președinției României la Consiliul UE, o noua atitudine în domeniul Afacerilor Europene. Acestea sunt principalele priorități ale mandatului.

România va prelua Președinția UE într-un moment cheie. În timpul conducerii României se va discuta despre viitorul UE și, tot atunci, Marea Britanie nu va mai fi membru. Procesul Brexit, pentru protejarea drepturilor românilor se bazează în primul rând pe sprijinirea românilor din Marea Britanie . Ministrul Victor Negrescu spune că va trebui un format de lucru comun cu Franța și Germania pentru ca toate să meargă. Acesta propune 4 piloni de acțiune : Europă a convergenței; Europa siguranței; Europa, un actor global, care să își îndeplinească acțiunea externă; Europa valorilor comune, prin respect.

România a reușit să colaboreze cu Bulgaria și Estonia în timpul Președinției acestora, iar acum, în timpul Președinției Austriei, țara noastră a jucat rolul de conducător din umbră pentru a putea fi pregătiți. România este și a fost activă la Bruxelles.

Un calendar pentru Președinția României la UE a fost deja circulat către statele membre, care spun că ”România este pregătită pentru acest moment”. Ministrul delegat spune că ne aflăm cu 6 luni în avans.

Un alt lucru pe care ministrul pune accent este implicarea cetățenilor, punctând că această Președinție este a tuturor românilor, a fiecăruia în parte, indiferent de regiune și statut. În acest scop, s-a lansat serviciul SOLVIT, cu un telefon Verde pentru cetățeni, la care sunt invitați să sune oricând pentru probleme și propuneri. Au fost preluate până acum 251 de apeluri telefonice în anul 2017, 99 % dintre cazuri fiind soluționate. Pe lângă aceasta, se va merge în fiecare regiune istorică din România pentru consultări cu cetățenii. Românii din străinătate au o rubrică specială pe site, unde pot veni cu propuneri și pot completa un chestionar cu privire la așteptările pe care le au în legătură cu mandatul.

Ministerul Afacerilor Externe dorește revigorarea strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

De asemenea, va susține integrarea europeana a Republicii Moldova. Va acompania și va îndruma această țară, dacă în timpul Președinției României, ministrul țării vecine va dori acest lucru.

FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE 1 FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE 2 FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE 3 FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE 4 FOTO. VIDEO. Ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, face bilanțul la 6 luni. Cum stăm cu Președinția UE 5

Ministrul delegat Victor Negrescu a acceptat și câteva întrebări de la jurnaliși. ”Cum funcționează Președinția noastră din umbră? Ce proiecte concrete am stabilit? În ce stadiu se află parteneriatul civil?” Răspunsurile le puteți asculta în video.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii