FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA
Ultima Ora Politic

FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA

FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA

Aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA cu Wilbur Ross și Wess Mitchell

Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut, joi, 27 septembrie a.c., o serie de întrevederi cu înalți oficiali ai Administrației americane, în marja vizitei de lucru pe care a întreprins-o în SUA, printre care cu Wilbur Ross, Secretarul Comerţului al SUA și cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al Secretarului de stat al SUA.

În cadrul întrevederii bilaterale cu secretarul american al Comerțului, cei doi oficiali au abordat teme importante în contextul dezvoltării și aprofundării Parteneriatului Strategic între România și SUA îndeosebi pe dimensiunea economică: perspectivele consolidării relaţiilor economice cu SUA, necesitatea unui follow-up consistent la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București și promovarea candidaturii României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Oficialul român a reiterat angajamentul deplin al Guvernului Dăncilă pentru susținerea și promovarea unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor și atragerea cât mai multor investitori americani în domenii precum energia, având în vedere potențialul remarcabil al țării noastre, IT, ținând cont de expertiza resurselor umane, securitate cibernetică, cercetare și inovație.

“Avantajele structurale pe care țara noastră le oferă și perspectivele de dezvoltare economică a României, confirmate și de prognozele instituțiilor internaționale, constituie o bază solidă pentru extinderea inițiativelor de cooperare și investiții, precum și pentru diversificarea oportunităților pentru oamenii de afaceri, din SUA sau din alte țări, care doresc să investească în România”, a subliniat viceprim-ministrul Ana Birchall în cadrul întrevederii.

În cadrul întrevederii cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al Secretarului de stat al SUA, au fost discutate teme relevante precum aprofundarea relației România – SUA în contextul reuniunii anuale a Dialogului Strategic (care a avut loc în iunie, la București), substanțializarea implicării economice a SUA în regiunea central și est europeană și în regiunea extinsă a Mării Negre în contextul recentului Summit al Inițiativei celor Trei Mări desfășurat la București sau promovarea candidaturii României la OCDE.

”Wess Mitchell este un prieten al României și un foarte bun cunoscător al realităților geopolitice din regiunea noastră, în condițiile în care domnia sa este co-fondator și fost președinte și CEO al CEPA din 2009 până în 2017. Am subliniat în cadrul discuției că reuniunea anuală a Dialogului Strategic de la București a generat o viziune clară asupra principalelor direcții și acțiuni de cooperare româno-americane, la nivel bilateral și regional, pentru perioada următoare, în direcția consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Totodată, am reiterat aprecierea Guvernului României pentru sprijinul și implicarea SUA în Inițiativa Trei Mări. Suntem interesați să continuăm colaborarea strânsă cu SUA pentru a exploata pe deplin potențialul Inițiativei și pentru a stimula prezența economică a SUA în regiune, alături de dimensiunea de securitate, precum și de a susține în continuare agenda transatlantică. Nu în ultimul rând, i-am mulțumit lui Wess Mitchell pentru susținerea de către SUA a candidaturii României la OCDE”, a rezumat vicepremierul român discuțiile avute în contextul întrevederii cu Wess Mitchell.

FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 1FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 2FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 3FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 4FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 5FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 6FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 7FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 8FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 9FOTO. Viceprim-ministrul Ana Birchall ÎNTÂLNIRE pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic România- SUA 10

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.