FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 1
Ultima Ora Politic

FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA

FOTO. KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă comună cu șeful statului elvețian, Alain Berset, că Elveția va renunța, de la sfârșitul lunii mai a anului viitor, la restricțiile impuse piața muncii românilor, conform mediafax. 

„Sper că sunt în asentimentul domnului președinte Berset dacă divulg o parte din discuția noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să știu părerea președintelui elvețian și care a fost motivația revenirii la un contingent și cum e real văzută comunitatea de români din Elveția. Concluzia e foarte bună și pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente și în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elvețiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință comună de presă, joi, la Palatul Cotroceni, cu președintele Elveției, Alain Berset.

Iohannis a adăugat că a discutat cu Berset și despre comunitatea de români din Elveția, precizând că în jur de 30.000 de români locuiesc în această țară „care contribuie la dezvoltarea economiei și a societății elvețiene”.

La rândul său, oficialul elvețian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio distincție sau diferență pe piața muncii din Elveția pentru cetățenii români.

„Când România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor. În momentul aderării a trebuie să luăm decizia acordării acestei libere circulații și pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuția s-a purtat și pe tema despre modul în care libera circulație să fie pusă în practică, pentru ca tranziția să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferență și nicio disctincție”, a spus președintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Guvernul federal din Elveţia a dispus, în 10 mai 2017, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 2 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 3 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 4 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 5 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 6 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 7 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 8 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 9 FOTO.KLAUS IOHANNIS ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. SE DESCHIDE O NOUĂ PIAȚĂ DE MUNCĂ PENTRU ROMÂNI ÎN EUROPA 10

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.