Fostul ministru al justiției Ana Birchall de partea lui Orban. Florin Iordache desființat
Fostul ministru al justiției Ana Birchall de partea lui Orban. Florin Iordache desființat
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic

Fostul ministru al justiției Ana Birchall de partea lui Orban. Florin Iordache desființat

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall afirmă că „este foarte bine” că în şedinţa de Guvern de vineri seară s-a discutat şi despre adoptarea unui memorandum care propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Birchall lansează un taca furibund la adresa fostului său din PSD, Florin iordache, cel care a propus înființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților.

”După cum știți am încercat să stau departe de politică câteva zile, dar dat fiind numărul mare de întrebări primite, din respect pentru voi, având în vedere și importantă subiectului, va spun că, din punctul meu de vedere, este foarte bine că pe masă ședinței de guvern din această seară se află și adoptarea unui memorandumul care propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Adoptarea acestui memorandum este un pas important și prezinta concluzia majoritară ( de care am vorbit public de nenumărate ori și care mi-a adus și multă „furie” din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înființat, special, la începutul verii, la ministerul justiției), continuate și cu consultările actualului ministru al justiției.

Personal am considerat și consider că vremea șmecheriilor, introduse, pe furiș, de Iordache și susțînătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum ( care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune, inițierea și adoptarea unui proiect de lege de desființare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat de guvern și transmis în Parlament, în procedura de urgență.

Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justiției și pentru că românii să-și recapete încrederea în actul de justiție.Pentru cei care tot susțîn înființarea și funcționarea, în această formă a SIIJ, îi rog să se mai uite încă odată, dar cu bună credință, la modificările toxice introduse șmecherește de Iordache în comisia specială, modificări legate de competență secției, de exemplu!

Pentru că realitatea arată că nici până în acest moment nu s-a putut explică credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competență cu DIICOT și alte parchete prin extinderea competenței la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor!

Cu alte cuvinte, de ce această secție trebuie să analizeze tot dosarul în condițiile în care este imposibil că această secție să aibă expertiză DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm mai cu atenție lista solicitărilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a început să funcționeze!?

De ce se încalcă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor? De ce s-a transferat către Secția Specială dreptul de a exercită și retrage căi de atac în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării SIIJ?”, scrie Birchall pe facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.