Ultima oră. Gabriela Firea, primul politician român care își donează o parte din salariu
Fabulos. Câți bani ia Firea ca Primar General al Capitalei. Suma este colosală
Ultima Ora Politic

Firea vrea UN SISTEM MAI BUN de igienă în spitalele din întreaga țară. ”Dar nu este ceva grav”

Firea vrea UN SISTEM MAI BUN de igienă în spitalele din întreaga țară. ”Dar nu este ceva grav”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni că ar trebui regândit un sistem mai bun de igienă la nivelul întregii ţări în spitale.

Firea a adăugat că, din datele pe care le deţine, în lunile octombrie şi noiembrie, s-au născut la Maternitatea Giuleşti aproape 700 de copii, dintre care 20 au prezentat diferite afecţiuni cutanate şi au ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

„În acest moment, pentru că am ţinut permanent legătura cu colegii noştri, sunt 15 bebeluşi internaţi, dintre aceştia doar 11 au confirmat stafilococul auriu, restul s-au externat. Am citit raportul de la DSP: sunt 15 internaţi, 11 confirmaţi, la patru se aşteaptă rezultatele analizelor. (…) Nu este ceva grav, nu este niciun copil pus în pericol, dar este o situaţie care trebuie să fie gestionată. (…) Subliniez ca încă din luna octombrie se luaseră deja măsuri la Maternitatea Giuleşti pentru a vedea cine a fost purtătorul stafilococului. 104 de cadre medicale au fost investigate medical, dintre acestea doar la 20 s-a depistat. (…) Cele 20 de persoane sunt fie în concediu medical, fie în libere”, a explicat primarul general, într-o declaraţie acordată presei după ce a participat la inaugurarea Pieţei Leul Ierusalimului.

Gabriela Firea a susţinut că există o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România.

„Acum este o întreagă discuţie, o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România, în sensul că nu există niciun simptom pentru un adult sănătos şi noi putem să fim purtători de germeni de stafilococ auriu şi să nu ştim acest lucru, ci doar prin analize repetate şi prin măsuri de igienă care se impun şi care trebuie luate. De exemplu, nu există obligativitatea purtării permanente a măştii. Eu cred că ar trebui să regândim tot acest sistem, mă refer la nivelul întregii ţări, nu doar pentru maternitate, pentru că astfel de situaţii au mai fost în întreaga ţară şi cred că vor mai apărea, nu suntem într-o situaţie singulară. Şi atunci trebuie să luăm cu toţii măsurile care se impun pentru purtarea măştii permanent şi pentru schimbarea la fiecare manevră cu bebeluşii a mănuşilor chirurgicale”, a spus Firea.

Ea a adăugat că municipalitatea va continua investiţiile în sănătate.

„Primăria Generală, ca autoritate locală, are atribuţii legale în ceea ce priveşte funcţionarea clădirii şi investiţiile în aparatură. Responsabilitatea actului medical este stabilită prin legislaţia în vigoare, medicii sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii, actul medical este de asemenea supravegheat, controlat de cei care au răspundere în domeniu. Dar asta nu înseamnă că ne derobăm sau că arătăm către altcineva. (…) Noi tot ceea ce putem să facem, şi am întreprins şi până acum, este să investim cât mai mult atât în această maternitate, cât şi în celelalte maternităţi care sunt în subordinea Primăriei şi, printr-o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii, cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu instituţiile abilitate, să contribuim ca actul medical să fie unul de calitate”, a arătat primarul Capitalei.

Potrivit acesteia, în toate spitalele trebuie regândit sistemul privind sterilizarea, dezinfectarea mediului, în condiţiile în care nu există un mediu steril, pentru că nu de fiecare dată pacienţii sau aparţinătorii înţeleg să respecte regulile de igienă strictă, adecvată.

Primarul general a subliniat că analizele vor fi cele care vor confirma cel mai bine situaţia de la Maternitatea „Dr. Panait Sârbu” – Giuleşti şi şi-a exprimat speranţa că aceasta se va redeschide în curând pentru că este „una dintre cele mai căutate din ţară”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.