Alertă. Auchan cheamă clienții să înapoieze un file de somon, contaminat cu „Listeria monocitogenes”
FAO. Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în luna iunie
Ultima Ora Economic Social

FAO. Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în luna iunie

Prețurile mondiale ale alimentelor s-au redus ușor în luna iunie, punând capăt unei perioade de cinci luni de creșteri consecutive, scăderea fiind generată de reducerea prețului produselor lactate, a anunțat joi agenția ONU pentru alimentație.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-a menținut prognoza pentru producția de cereale la nivel mondial în anul 2019 neschimbată față de luna iunie, dar cu circa 1,2% peste nivelul din 2018, în urma creșterii producției de grâu.

Indicele prețurilor produselor alimentare al FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a înregistrat, în medie, 173,0 puncte luna trecută, de la o creștere revizuită de 173,5 puncte în luna mai.

Indicele prețurilor la produsele lactate a scăzut cu 11,9% față de valoarea din luna mai, dar este cu 9,4% peste nivelul de la începutul anului.

Indicele prețurilor legumelor a scăzut cu 1,6% față de anul precedent, atingând cel mai scăzut nivel din decembrie, afectat în principal de slăbirea prețurilor uleiului de palmier și a celui de soia.

În schimb, indicele prețurilor la cereale a crescut cu 6,7% față de luna mai și a înregistrat o creștere de 3,8% față de anul precedent, determinată de o creștere accentuată a cotațiilor porumbului la export, în principal din cauza așteptărilor legate de o scădere a exporturilor americane.

Indicele prețurilor la carne a crescut cu 1,5%, iar la zahăr cu 4,2%.

FAO e că estimează că producția mondială de cereale va fi de 2,685 miliarde de tone, valoare neschimbată față de raportul din iunie și în creștere cu 1,2% față de nivelul din 2018.

Prognoza FAO pentru consumul de cereale în lume în perioada 2019/20 a crescut ușor, urmând să depășească 2,708 miliarde de tone – în creștere cu 1% față de perioada 2018/19.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.